Nulladik szintű varázslatok ( Cantrips )

BARÁTOK (FRIENDS)
Bűbáj varázstrükk
Aktiválás ideje: 1 akció
Hatótáv: saját magad
Komponensek: S, M (egy kis smink felvitele az arca, miközben a varázslatot megidézed)
Hatóidő: koncentráció, legfeljebb 1 perc
A hatás idejére, előnyöd van Karizma próbákon, amelyek egy általad választott, nem ellenséges lény felé irányulnak. Amikor a varázslat véget ér, a lény rájön, hogy varázslatot használtál, hogy befolyásold a kedvét és ellenséges lesz veled. Az erőszakra hajlamos lény megtámadhat. Egy másik lény más megtorlást választhat (a Kalandmester körültekintése mellett), az interakciód természetétől függően.

BUNKÓSBOT (SHILLELAGH)
Átalakító mágia varázstrükk
Aktiválás ideje: 1 bónuszakció
Hatótáv: érintés
Komponensek: V, S, M (fagyöngy, lóhere levele, egy husáng vagy bot)
Hatóidő: 1 perc
A kezedben tartott bunkósbot vagy vívóbot megtelik a természet erejével. A hatóideig az Erőd helyett használhatod a varázslási képességedet a közelharci támadások támadó és sebzési dobásaihoz, mikor ezt a fegyvert használod, és a fegyver halálsebzése d8 lesz. A fegyver mágikussá is válik, ha előtte nem volt az. A varázslat véget ér, ha újra megidézed, vagy ha elengeded a fegyvert.

BŰVÉSZKEDÉS (PRESTIDIGITATION)
Átalakító mágia varázstrükk
Bevetési Idő: 1 cselekvés
Hatótáv: 10 láb (3m)
Komponensek: V, M
Hatóidő: legfeljebb 1 óra
Ez a varázslat apró, mágikus trükk, mellyel a kezdő varázstudók gyakorolnak. Az alábbi mágikus hatások egyikét hozod létre a hatótávon belül.
• Azonnali hatású, ártalmatlan, érzékszervi hatást teremtesz, például szikraesőt, fuvallatot, halk zenei hangokat, vagy egy különös szagot.
• Azonnal meggyújtasz vagy kioltasz egy gyertyát, fáklyát, vagy kisebb tábortüzet.
• Azonnal megtisztítasz vagy bemocskolsz egy legfeljebb 1 köbláb (27l) térfogatú tárgyat.
• Lehűtesz, megmelegítesz vagy ízesítesz legfeljebb 1 köblábnyi (27l) élettelen anyagot 1 órára.
• Egy tárgyon vagy felületen valamilyen színt, apró jelet vagy szimbólumot jelenítesz meg 1 órára.
• Létrehozhatsz valamilyen nem mágikus mütyürt vagy illúzió képet, melynek a kezedben el kell férnie, és a következő köröd végéig marad meg.
Ha a varázslatot többször is használod, legfeljebb három nem‐azonnali hatás működhet egyszerre. A hatásokat cselekvésként elbocsáthatod.

CSODATÉTEL (THAUMATURGY)
Átalakító mágia varázstrükk
Bevetési Idő: 1 cselekvés
Hatótáv: 30 láb (9m)
Komponensek: V
Hatóidő: legfeljebb 1 perc
Egy kisebb csodát, a természetfeletti hatalmak valamiféle jelét hozol létre a hatótávon belül. Az alábbi mágikus hatások egyikét hozod létre a hatótávon belül.
- A hangod 1 percen át háromszor hangosabb lesz, mint általában.
- Lángokat rebegtetsz, fényesebbé vagy halványabbá változtatsz, vagy átszínezel 1 percre.
- A földet ártalmatlan rengések rázzák meg 1 percen át.
- Pár pillanatig hangokat keltesz a hatótávon belül általad kiválasztott ponttól, például mennydörgést, hollók rikoltását, vagy baljós suttogást.
- Egy be nem zárt ajtó vagy ablak kivágódik vagy becsapódik.
- 1 percre megváltoztatod a szemeid kinézetét.
Ha a varázslatot többször is használod, legfeljebb három egyperces hatás működhet egyszerre. A hatásokat cselekvésként elbocsáthatod.

DRUIDA ÜGYESSÉG (DRUIDCRAFT) átalakító mágia varázstrükk aktiválás ideje: 1 akció hatótáv: 30 láb komponensek: V, S
hatóidő: azonnali
A természet szellemeinek suttogva, a következő hatások valamelyikét váltod ki, hatótávon belül:
• Létrehozol egy apró, ártalmatlan érzékelő hatást, ami megjósolja az időjárást a tartózkodási helyeden a következő 24 órára. A hatás megnyilvánulhat egy arany gömbként tiszta ég esetén, felhőként, ha esni fog, hópelyhekként, ha havazik, és így tovább. Ez a hatás 1 körig érvényes.
• Azonnal kivirágoztatsz egy virágot vagy rügyet, illetve kinyitsz egy magtokot.
• Létrehozol egy azonnali, ártalmatlan érzékelő hatást, mint például hulló levelek, szélfuvallat, egy kis állat hangja, vagy egy bűzös borz halvány szagát. A hatásnak bele kell férnie egy 5 lábnyi kockába.
• Azonnal meggyújtasz vagy eloltasz egy gyertyát, fáklyát vagy kisebb tábortüzet.

ELLENÁLLÁS (RESISTANCE)
Védőmágia varázstrükk
Bevetési Idő: 1 cselekvés
Hatótáv: érintés
Komponensek: V, M, A (egy aprócska köpeny)
Hatóidő: koncentráció, legfeljebb 1 perc
Megérintesz egy önkéntes lényt. Egyszer a hatóidő során a célpont dobhat d4‐gyel, és a dobott értéket hozzáadhatja egy általa kiválasztott mentődobásához. A kocka dobásáról a mentődobás előtt vagy után is dönthet. Ezután a varázslat véget ér.

FAGYSUGÁR (RAY OF FROST)
Energiamágia varázstrükk Bevetési Idő: 1 cselekvés
Hatótáv: 60 láb (18m)
Komponensek: V, M
Hatóidő: azonnali
Egy fagyos, kékes‐fehér fénysugarat lősz egy lény felé a hatótávon belül. Dobj távolsági varázslat támadást a célpont ellen. Ha eltalálod, a célpont elszenved 1d8 fagy sebzést, és a sebessége 10 lábnyival csökken a következő köröd kezdetéig.
A varázslat még 1d8 sebzést okoz, amikor eléred az 5. szintet (2d8), 11. szintet (3d8) és 17. szintet (4d8).

FÉNYSUGÁR (LIGHT)
Energiamágia varázstrükk
Bevetési Idő: 1 cselekvés
Hatótáv: érintés
Komponensek: V, A (szentjánosbogár vagy foszforeszkáló moha)
Hatóidő: 1 óra
Megérintesz egy tárgyat, mely semmilyen irányban nem lehet nagyobb 10 lábnál (3m). A varázslat hatóideje alatt a tárgy sötétben teljes világosságot biztosít 20 láb (6m) sugarú körben, és félhomály további 20 lábnyi (6m) távolságig. A fény színét te határozod meg. Ha a tárgyat valamilyen átlátszatlan dologgal teljesen befeded, az kitakarja a fényt. A varázslat véget ér, ha újra használod, vagy ha cselekvésként elbocsátod a varázslatot. Ha a célpont tárgyat egy ellenséges lény viseli, vagy a kezében tartja, a lény sikeres Ügyesség mentődobással elkerülheti a varázslat hatását.

GONOSZ CSÚFOLÁS (VICIOUS MOCKERY)
Bűbáj varázstrükk
Aktiválás ideje: 1 akció
Hatótáv: 60 láb
Komponensek: V
Hatóidő: azonnali
Egy hatótávon belüli lényre szabadítasz egy sértésláncot finom bűbájokkal tűzdelve. Ha a célpont hall téged (bár nincs szükség rá, hogy értsen is), Bölcsesség mentődobást kell végezni, különben 1d4 pszichikus sebzést szerez és hátrányban lesz a következő támadódobásnál, amit a következő kör vége előtt dob. A varázslat sebzése 1d4-gyel növekszik, amikor eléred az 5. (2d4), 11. (3d4) és 17. (4d4) szintet.

HALDOKLÓK MEGÓVÁSA (SPARE THE DYING)
Nekromancia varázstrükk
Bevetési Idő: 1 cselekvés
Hatótáv: érintés
Komponensek: V, M
Hatóidő: azonnali
Megérintesz egy élő lényt, melynek 0 életerő pontja van. A lény állapota stabilizálódik. A varázslat nem hat élőholtakra és szerkezetekre.

HÁRÍTÓ PENGE (BLADE WARD) Védőmágia varázstrükk aktiválás ideje: 1 akció hatótáv: saját magad komponensek: V, S hatóidő: 1 kör
Kiterjeszted a kezedet és hárító pecsétet rajzolsz a levegőbe. A következő köröd végéig, ellenálló vagy a fegyveres támadásokból származó zúzó, szúró és vágó sebzések ellen.

HÁTBORZONGATÓ ROBBANÁS (ELDRITCH BLAST)
energiamágia varázstrükk aktiválás ideje: 1 akció hatótáv: 120 láb komponensek: V, S hatóidő: azonnali
Sugárzó energia csap le egy hatótávon belüli lény felé. Végezz egy hatótávon belüli varázslat támadást a célpont ellen. Találatnál a célpont 1d10 energia sebzést szerez. A varázslat több, mint egy csapást végez, ha eléred a magasabb szinteket: két csapás az 5. Szinten, három csapás a 11. szinten, négy csapás a 17. Szinten. A csapást irányíthatod ugyanarra vagy különböző célpontokra. Végezz különböző támadódobást minden csapásra.

HŰVÖS ÉRINTÉS (CHILL TOUCH) nekromancia varázstrükk aktiválás ideje: 1 akció hatótáv: 120 láb komponensek: V, S hatóidő: 1 kör
Létrehozol egy szellem-szerű, csontváz-szerű kezet egy hatótávon belüli lény területén. Hajts végre egy távolsági varázslat támadást a lény ellen, hogy megtámadd a sír hűsével. Egy támadásnál a célpont 1d8 nekrózis támadást szenved és a következő forduló kezdetéig nem tudja visszaszerezni az életerő pontjait. Addig a kéz a célponton csüng.
Ennek a varázslatnak a károsítása növekszik 1d8-cal mikor eléred az 5-ös (2d8), 11-es (3d8) és a 17-es (4d8) szintet.

IGAZI CSAPÁS (TRUE STRIKE)
Jövendölés varázstrükk
Aktiválás ideje: 1 akció
Hatótáv: 30 láb
Komponensek: S
Hatóidő: koncentráció, legfeljebb 1 kör
Kiterjeszted a kezed és rámutatsz egy célpontra hatótávon belül. A varázslat biztosít egy rövid belátást a célpont védekezésébe. A következő körben, előnyben leszel az első támadódobásnál a célpont ellen, amennyiben a varázslat nem ért véget.

IRÁNYMUTATÁS (GUIDANCE)
Jövendölés varázstrükk
Bevetési Idő: 1 cselekvés
Hatótáv: érintés
Komponensek: V, M
Hatóidő: koncentráció, legfeljebb 1 perc
Megérintesz egy önkéntes lényt. A varázslat hatóideje alatt egyszer a célpont dobhat d4‐gyel, és a dobott értéket hozzáadhatja egy választása szerinti tulajdonság próbájához. A kocka dobásáról a tulajdonság próba előtt vagy után is dönthet. Ezután a varázslat véget ér.

JAVÍTÁS (MENDING)
Átalakítás varázsztrükk
Aktiválás ideje: 1 perc
Hatótáv: érintés
Komponensek: V, S, M (két mágnes)
Hatóidő: azonnali
Ez a varázslat egy törést vagy szakadást bármely általad megérintett tárgyon, például elszakadt láncot, kettétört kulcsot, elszakadt köpenyt, vagy szivárgó bortömlőt. Minden, bármely dimenzióban egy lábnál nem nagyobb törést vagy szakadást meg tudsz javítani, a korábbi sérülésnek pedig nem marad nyoma. A varázslat fizikailag megjavítja ugyan a mágikus tárgyakat is, de a varázserejüket nem tudja visszaadni.

KISEBB ILLÚZIÓ (MINOR ILLUSION)
Illúzió varázstrükk
Bevetési Idő: 1 cselekvés
Hatótáv: 30 láb (9m)
Komponensek: M, A (egy kevés gyapjú)
Hatóidő: 1 perc
A hatóidőre létrehozol egy hangot vagy egy tárgy képét a hatótávon belül. Az illúzió véget ér, ha cselekvésként elbocsátod, vagy ha újra használod a varázslatot. Ha hangot teremtesz, az ereje a suttogásétól az ordításig terjedhet. Lehet a te hangod, másvalaki hangja, egy oroszlán bömbölése, dobolás, vagy bármilyen más hang amit választasz. A hang változatlanul szól a hatóidő alatt, vagy a hatóidő során különböző időpontokban más és más hangot is hallathatsz.
Ha egy tárgy képét hozod létre (például egy székét, sáros lábnyomokat, vagy egy kisebb ládáét) a képnek bele kell férnie egy 5 láb (1,5m) élű kockába. A kép nem ad ki hangot, fényt, nincs szaga, sem más érzékszervi hatása. Ha valaki fizikailag érintkezik a képpel, akkor felfedi, hogy illúzió, mivel minden átmegy rajta.
Ha egy lény cselekvésként megfigyeli a képet vagy a hangot, a varázslataid elleni mentődobások NF‐jére dobott sikeres Intelligencia (Vizsgálódás) próbával felfigyelhet rá, hogy illúzió. Ha egy lény ráébred, hogy a kép vagy hang illúzió, az halványabb lesz számára.

LÁNG LÉTREHOZÁSA (PRODUCE FLAME)
Idéző mágia varázstrükk
Aktiválás ideje: 1 akció
Hatótáv: saját magad
Komponensek: V, S
Hatóidő: 10 perc
Pislákoló láng jelenik meg a kezedben. A láng a hatóidő végéig megmarad és sem téged, sem a felszerelésedet nem bántja. A láng 10 lábnyi sugarú körben fényesen, ezen kívül még 10 lábnyira halványan világít. A varázslat akkor ér véget, ha cselekedettel megszünteted vagy újra varázsolod. A lánggal támadhatsz is, de ez véget vet a varázslatnak. A varázslat megidézésekor, vagy egy későbbi körben cselekedetként rádobhatod a lángot egy tőled nem több mint 30 lábnyira lévő lényre. Használj távolsági varázslat támadást. Találatnál a célpont 1d8 tűzsebzést szerez. A varázslat által okozott sebzés 1d8-cal nő, amikor eléred az 5. (2d8), 11. (3d8) és a 17. (4d8) szintet.

LIDÉRCFÉNYEK (DANCING LIGHTS)
Energiamágia varázstrükk
Bevetési Idő: 1 cselekvés
Hatótáv: 120 láb (36m) Komponensek: V, M, A (egy kevés foszfor, hegyi szil fája, vagy egy szentjánosbogár)
Hatóidő: koncentráció, legfeljebb 1 perc
Létrehozol legfeljebb négy, fáklya méretű fényt a hatótávon belül. A fények fáklyának, lámpásnak, vagy izzó gömbnek néznek ki, és a levegőben lebegnek a hatóidő alatt. A négy fényt egybe is gyúrhatod egy Közepes méretű, nagyjából humanoid alakká. Bármely formát is hozod létre, mindegyik fény sötétben félhomályt biztosít 10 láb (3m) sugarú körben. Bónusz cselekvésként a körödben mozgathatod a fényeket akár 60 lábnyival (20m) a hatótávon belül. Mindegyik fénynek egy másik fény legfeljebb 20 lábnyi (6m) közelében kell lennie, és kihunynak, ha kikerülnek a varázslat hatótávjából.

MÁGUSKÉZ (MAGE HAND)
Idéző mágia varázstrükk
Bevetési Idő: 1 cselekvés
Hatótáv: 30 láb (9m) Komponensek: V, M
Hatóidő: 1 perc
Egy szellemszerű, lebegő kéz jelenik meg választásod szerinti ponton a hatótávon belül. A kéz megmarad a hatóidő alatt, vagy amíg cselekvésként el nem bocsátod. A kéz eltűnik, ha bármikor 30 lábnál (9m) messzebb kerül tőled, vagy ha újra használod a varázslatot. Cselekvésként irányíthatod a kezet. Használhatsz vele egy tárgyat, kinyithatsz egy ajtót vagy tárolót, egy nyitott tárolóból elővehetsz vele egy tárgyat, vagy elrakhatod, vagy kiöntheted egy fiola tartalmát. Ahányszor használhatod, 30 lábnyival (9m) elmozdíthatod a kezet. A kézzel nem tudsz támadni, varázstárgyakat bevetni, vagy 10 fontnál (5kg) nagyobb súlyt mozgatni.

MÉREG PERMET (POISON SPRAY)
Idéző mágia varázstrükk
Bevetési Idő: 1 cselekvés
Hatótáv: 10 láb (3m) Komponensek: V, M Hatóidő: azonnali Kinyújtod a kezed egy látható lény felé a hatótávon belül, és tenyeredből mérgező gáz fuvallatot lősz felé. A lénynek sikeres Állóképesség mentődobást kell dobnia, vagy 1d12 méreg sebzést okozol neki.
A varázslat még 1d12 sebzést okoz, amikor eléred az 5. szintet (2d12), 11. szintet (3d12) és 17. szintet (4d12).

SAVAS FRÖCCSENÉS (ACID SPLASH) idéző mágia varázstrükk aktiválás ideje: 1 akció hatótáv: 60 láb komponensek: V, M hatóidő: azonnali
Elhajítasz egy savbuborékot. Válassz ki egy lényt hatótávon belül, vagy két lényt, melyek egymáshoz 5 lábnál (1,5 m) közelebb vannak. A célpontnak sikeres Ügyesség mentődobást kell dobnia, vagy elszenved 1d6 sav sebzést.
A varázslat még 1d6 sebzést okoz, amikor eléred az 5. szintet (2d6), 11. szintet (3d6) és 17. szintet (4d6).

SZENT LÁNG (SACRED FLAME)
Energiamágia varázstrükk
Bevetési Idő: 1 cselekvés
Hatótáv: 60 láb (18m)
Komponensek: V, M
Hatóidő: azonnali
Egy látható lényre a hatótávon belül lángokra emlékeztető ragyogás sújt le a magasból. A célpontnak Ügyesség mentődobást kell tennie. Ha a mentője sikertelen, a célpont elszenved 1d8 ragyogás sebzést. A célpont mentődobását nem segíti fedezék.
A varázslat még 1d8 sebzést okoz, amikor eléred az 5. szintet (2d8), 11. szintet (3d8) és 17. szintet (4d8).

TÖVISOSTOR (THORN WHIP)
Átalakító mágia varázstrükk
Aktiválás ideje: 1 akció
Hatótáv: 30 láb
Komponensek: V, S, M (egy tövises növény szára)
Hatóidő: azonnali
Létrehozol egy hosszú, szőlőtőke szerű, tövisekkel borított ostort, ami a parancsodra lecsap egy lény felé, hatótávon belül. Végezz közelharci támadást a célpont ellen. Ha a támadás talál, a lény 1d6 szúró sebzést szerez, és ha a lény Nagy vagy kisebb, 10 lábbal közelebb húzod magadhoz. A varázslat károsító ereje 1d6-tal növekszik, ha eléred az 5. (2d6), 11. (3d6) és a 17. (4d6) szintet.

TŰZNYALÁB (FIRE BOLT)
Energiamágia varázstrükk Bevetési Idő: 1 cselekvés
Hatótáv: 120 láb (36m) Komponensek: V, M
Hatóidő: azonnali
Egy kevés tűzet hajítasz egy lényre vagy tárgyra a hatótávon belül. Dobj távolsági varázslat támadást a célpont ellen. Ha eltalálod, a célpont elszenved 1d10 tűz sebzést. Ha gyúlékony tárgyat találsz el, a varázslat felgyújtja azt, ha senki nem viseli és nem tartja a kezében.
A varázslat még 1d10 sebzést okoz, amikor eléred az 5. szintet (2d10), 11. szintet (3d10) és 17. szintet (4d10).

ÜZENET (MESSAGE)
Átalakító varázstrükk
Aktiválás ideje: 1 akció
Hatótáv: 120 láb
Komponensek: V, S, M (egy kis darab rézdrót)
Hatóidő: 1 kör
Egy hatótávon belüli lény irányába mutatsz és egy üzenetet suttogsz. A lény (és csak a lény) hallja az üzenetet és suttogva válaszol, hogy csak te halld. Szilárd tárgyakon keresztül is megidézheted a varázslatot, ha ismered a célpontot és tudod, hogy az akadályon túl van.
Mágikus csönd: 1 láb kő, 1 hüvelyk közönséges fém, vékony ólomlemez vagy 3 láb fa blokkolja a varázslatot. A varázslatnak nem kell egyenes vonalat követnie, szabadon mozog sarkok mellett és nyitott dolgokon keresztül.

MEGRÁZÓ ÉRINTÉS (SCHOKING GRASP)
Energiamágia varázstrükk
Bevetési Idő: 1 cselekvés
Hatótáv: érintés
Komponensek: V, M
Hatóidő: azonnali
A kezedből villám cikázik elő, hogy megrázzon egy lényt, melyet megérintesz. Dobj közelharci varázslat támadást a célpont ellen. Előny jár a támadó dobásodra, ha a célpont fémből készült páncélt visel. Ha eltalálod, a célpont elszenved 1d8 villám sebzést, és nem használhat reakciót a következő köröd kezdetéig.
A varázslat még 1d8 sebzést okoz, amikor eléred az 5. szintet (2d8), 11. szintet (3d8) és 17. szintet (4d8).

Nulladik szintű varázslatok ( Cantrips )

Széthullott birodalom High_God High_God