Alapszabályok és fogalmak

Fogalmak

Round Down : Kerekítés, alapértelmezésben lefelé, hacsak a leírás felül nem bírálja.

Advantage : Előnyös dobás. A karakter kétszer dobhat, és a jobbik eredményt használhatja.

Disadvantage : Hátrányos dobás. A karakter kétszer dob, és a rosszabbikat kell használnia. Számos esetben nem adott levonás jár egy dobásra, hanem egyszerűen Előnyös vagy Hátrányos. Ha egy dobásra mindkettő érvényesülne, akkor “kioltják” egymást, a dobás egy hagyományos dobás. Ez a szabály akkor is igaz, ha nincs “egyensúlyban” a kettő, tehát a dobás 3 indok miatt is hátrányos lenne, és csak egy indok miatt előnyös, akkor is hagyományos dobás lesz.

Roll 1 : Támadó dobás esetén automatikus sikertelenség. Roll 20 : Támadó dobás esetén automatikus siker és kritikus találat.

Critical Hit : A sebzéskockák duplázódnak, de az egyéb bónusz nem. (2d6 +3 → 4d6 + 3) Képességből adódó sebzéskocka (pl hátbaszúrás) szintén duplázódik. Bizonyos képességek még tovább növelhetik a kritikus kockák számát.

Jártasság bónusz (Proficiency bonus/modifier)
Minden karakter 5., 9. 13. és 17. szintjén növeli meglévő jártasság bónuszát. Ez egy fix érték mindenkinek megegyező. A jártasság bónusz minden olyan próbához, dobáshoz hozzáadódik, amikor a karakter egy általa képzettnek jelölt dologhoz társítható

Proficiency : Adott dologban való jártasság, szinttől függő bónusz a dobásra. Számos dologban lehet jártas a karakter,
pl Képzettség (Skill),
Mentődobás (Saving Throw),
Fegyver (Weapon),
Szerszám- és Mesterségkészlet (Tools).
Ezeket a faj, a kaszt és a háttér határozza meg. Egy-egy Skill alapvetően egy adott főértékre megy (pl. Athletics Proficiency Bonus + Strenght bonus + d20), de a mesélő bármikor dobathat más főértékkel is. (pl Athletics Proficiency Bonus + Constitution bonus + d20)

Saving Throw : A mentődobás lényegébe egy egyszerű főérték-dobás. A különböző képességek, varázslatok ellen különböző főértékkel kell mentődobást dobni. Pl: Tűzgolyó ellen Ügyesség mendődobás. 14-es Dexterity esetén D20+2. Ha a kaszt leírása alapján jártas vagy a Dexterity Saving Throw-ban, akkor megkapod rá a Proficiency bónuszt (1. szinten +2) is.

Tools : Számos régi jártasság átkerült “Tools”- ba. Például ha alkimiában szeretnél jártas lenni, akkor az “Alchemist’s Supplies” toolcsoportra kell a Proficiency. Kovácsolni a “Smith’s Tools”-szal lehet, míg egy drágakő árának pontos felbecslése “Jeweler’s Tools” próba lesz, a zárnyitás a “Thieves’ Tools”szal.

A “Tools”-oknál nincs meghatározva, hogy mely főértékre megy a dobás, a mesélőre van bízva.
Weapon Proficiency és támadás : Nincs külön támadóérték bónusz vagy ilyesmi. A támadás is ugyanúgy megy, mint minden más próba, tehát Főérték bónusz + Proficiency bónusz (ha van) + d20. Esetleg egyéb módosítok lehetnek, például mágikus fegyver esetén, de ritka. A távolsági támadás Dexterity-re megy, a közelharci többnyire Strength-re, illetve bizonyos fegyverek, amelyek “Finesse” jellemzővel bírnak, szabadon használhatóak Dexterity-vel is. Sebzésre a támadáshoz használt főérték módosító adódik bónuszként.

Észlelés
Passive Check : Bizonyos esetekben a mesélő nem dobat próbát, hanem egy átlagos 10-es dobást vesz alapul. Leggyakoribb használata a Passive Perception. Egy lopakodó karakternek ennél nagyobbat kell dobni, hogy ne vegyék észre.
Bizonyos dolgokhoz nem elég a passzív próba. Pl. Hogy meghalld, hogy beszélgetnek az ajtó mögött, elég ha magas a passzív észlelésed. De ha meg akarod érteni, hogy miről is szól a beszélgetés, akkor már aktív próbát kell tenni. Egy passzív próbával a karakter meghallja az ág reccsenését, sejtheti, hogy valaki közeleg. Aktív próbával képes meghatározni a hozzávetőleges irányát és a távolságot is. Passzív próba során az Előnyösség +5 bónuszt jelent, míg a Hátrányos próba -5 büntetést
Csapatmunka
Working Together : ha több karakter együtt dolgozik, akkor a legnagyobb értékkel rendelkező dobhatja a próbát, és előnyösen, a karakterek csak olyan dologban tudnak segíteni, amelynek megoldására egyedül is képesek lehetnének (pl ha egy zár feltörésére thieves’ tools jártasság kell, akkor csak az ebben jártas karakterek segíthetnek)
Group Check : a csoport minden tagja próbát tesz, ha legalább a csoport fele sikeres, akkor az egész csoport sikerrel járt (pl Wisdom (Survival) próba a mocsárban, hogy átjutnak-e vagy valaki rossz helyre lép..)

Ability Score Improvement : 4 szintenként jár, 1 főértékre +2 bónusz vagy 2 különbözőre +1 / +1. A főértékek alapból nem haladhatják megy a 20-at, kivéve ha adott (többnyire nagyon magas szintű képesség) másképp nem határoz.

Képességek
Feat : Speciális képességek, lényegesen hasznosabbak és “durvábbak”, mint a régebbi rendszerekben. Gyakran valamely főérték növekedést is tartalmazzák. Feat alapból nem jár automatikusan, hanem az Ability Score Improvement-et lehet becserélni Feat-re.
Életerő és halál
HP : Életerő. Alacsony szinten kevés, az első pár szinten könnyű fűbe harapni. Első szinten a maximum jár, a későbbiekben mesélői engedéllyel egy adott pontérték is elfogadható dobás helyett (a felénél 1 ponttal több)
Temporary HP : Ideiglenes életerő. A sérülés először ebből vonódik le. A Temporary HP-k nem adódnak össze, a nagyobb marad meg. Ha van 3 THP-d és kapsz mellé 5-öt, akkor nem 8 lesz, hanem csak 5. Ha a leírás másképp nem fogalmaz, akkor a következő Long Rest-ig maradnak meg. Ilyet bizonyos varázslatok adhatnak, pl. false life, képességek stb.

Dying and Death : Ha egy szörny 0 HP-re esik le, akkor meghal (kivéve 1-2 szívósabb példány). A játékos elájul és haldokolni kezd. D20 -szal kell dobálnia, célszám a 10, és 3 alkalommal kell sikert elérnie. A siker és a sikertelenség nem üti ki egymást, előfordulhat, hogy 2 siker és 2 sikertelenség után az 5. dobás dönt az életéről. Ha megvan a 3 siker, akkor 0 HP-n marad, de stabilizálódik. Ha 20ast dob, akkor azonnal stabilizálódik, és 1 HP-ra kerül. Ha 3 alkalommal elvéti a dobást, akkor meghal. 1-es dobás esetén úgy kell venni, mintha 2 dobása lett volna sikertelen. 0 HP-n fekvő karaktert ést találat 1 automatikus sikertelenséget jelent haldoklási próbán (kritikus találat esetén 2 sikertelenséget). Instant Death : Ha egy támadás 0 HP-ra sebez, és a maradék sebzés meghaladja a Max HP-k számát, a karakter azonnal meghal.

h7. Látási viszonyok…
Vision and Light – Nincs túlbonyolítva a dolog, három eset van : Bright light – elég fény van, rendesen látsz. Dim light, lightly obscured area – köd, füst, sűrű hóesés, kevés fény, épphogy csak látsz. Látás alapú cselekedetek, dobások hátrányosnak minősülnek, színeket nem látsz Darkness, heavily obscured area – nincs fény, nem látsz. Blind kondíció érvényesül rád. Darkvision – Dim Light-ban úgy látsz, mintha Bright light lenne, Darkness meg mintha Dim light lenne.

h8. Pihenés és gyógyulás
…Rest Short Rest – Rövid pihenő, 1 óra, közbe a karakter ehet, ihat, elláthatja a sebeit de semmi fárasztó dolgot nem tehet. A karakter egy vagy több HD-nyit gyógyulhat. A karakter HD-ja a szintenként kapott HD kockával egyezik meg. Tehát egy 3. szintű harcos 3d10 HD-val rendelkezik. Short Rest után gyógyulhat akár 1d10-et és következő alkalommal 2d10-et, de akár egyszerre is elköltheti a 3d10-et, de akkor következő Short Rest alkalmával már nem lesz képes gyógyulni. Long Rest – Hosszabb pihenő. 8 óra, amely során a karakter maximum 2 órát tölthet könnyű aktívitással (olvasás, beszélgetés, étkezés, őrködés). Ha valami komolyabb erőkifejtést kell közbe
tennie (varázslás, harc, 1 óra séta, stb) akkor kezdheti előről a dolgot. Long Rest után a karakter visszakapja az összes HP-ját, továbbá az összes gyógyulásra költhető HD-jának a felét.

h9. Meglepetéskör
Suprise Rajtaütés, meglepetés. Meglepett karakter az első körében nem mozoghat, nem cselekedhet és nem tehet reakció akciót.

h10. Cselekedetek harcban és azon kívül.

Turn – Egy kör továbbra is 6 másodperc. Ez alatt a karakter lemozoghatja a sebességét, tehet egy akciót és egy bónusz akciót. Több képesség is adhat bónusz akciót, de körönként csak 1 bónusz akció tehető. A mozgás megosztható, a karakter megteheti, hogy mozog – támad – mozog. Ha több támadása is van egy körben, akkor a két támadás között is mozoghat.

Prone – Földre vetni magad szabad akció. Felállás a mozgásod felébe kerül.
Opportunity Attack – ha egy célpont kilép az általad fenyegetett mezőből (normális esetben 5 láb, eléréssel rendelkező fegyvernél 10), akkor reakció akcióként tehetsz ellene egy támadást, kettő vagy több mérettel kisebb vagy nagyobb lényektől büntetlenül el lehet távolodni, nem vált ki megszakító akciót

Dash – az akciódat is mozgásra költöd, ezáltal az adott körben a sebességed dupláját teheted meg

Disengage – elszakadás, a körben az akciódat arra használod, hogy a mozgásoddal ne válts ki megszakító támadást

Dodge – az akciódat védekezésre használod, ehhez látnod kell az ellenfelet, az ellenfél támadása előnytelen lesz és a Dexterity Saving Throwokat előnyös dobásként teheted meg

Help – az akciódat egy melletted álló társadat segítségére használod, így a társad a cselekedete során előnyös próbát tehet, ez lehet akár támadás is, de több támadás esetén csak az elsőre érvényesül.

Hide – elrejtőzés is egy normál akcióba kerül, egy lény elől csak akkor rejtőzhetsz el, ha nem lát, illetve ha zajt csapsz, az elárulhat.

Ready – készenlét, késleltetsz egy akciót, előre el kell dönteni, hogy mi lesz a kiváltó tényező illetve akciót hajtanál-e végre vagy mozognál, ha kiváltódik

Search – valami megkeresése egy akcióval, keresendő dologtól függően lehet Wisdom (Perception) vagy Intelligence (Investigation) próba

Range – ha két érték van feltüntetve, akkor az első a rövid táv (Short Range) amelyre normál támadás megy, a második a hosszú táv (Long Range) amelyre hátrányos dobást lehet tenni.. Long Range-nél távolabb esélytelen a találat Ranged attack in a Close Combat – ha távolsági támadást akarsz tenni, miközben valaki közelharcot folytat veled, akkor a támadásod hátrányos

Two-Weapon Fighting – ha mindkét kezedben könnyű (light) közelharci fegyver van, akkor a bal kezedben lévővel is támadhatsz egyet a bónusz akciódat felhasználva, de ehhez a támadáshoz és siker esetén a sebézhez csak akkor jár a főérték módosító, ha negatív érték, dobófegyvert el is hajíthatod

Grappling – Attack akció, több támadás esetén csak egy használódik el, ha eltalálod, akkor Strength(Athletics) próba jön Strength(Athletics) vagy Dexterity(Acrobatics) ellenében, ha sikerrel jártál, megragadtad az ellenfelet, minden további szabadulási próbálkozás normál akcióba kerül

Shoving a Creature – meglököd az ellenfelet egy normál akció keretében, több támadás esetén csak egy használódik el, az ellenfél max 1 mérettel lehet nagyobb vagy kisebb, Strength(Athletics) próbát tehetsz Strength(Athletics) vagy Dexterity(Acrobatics) ellen, siker esetén vagy a földre lököd az ellenfelet (Prone) vagy hátralököd 1 mezőt (5 láb)
Cover – Fedezék, több fedezéket adó dolog esetén a legjobb számít – Half Cover : a célpont testének legalább a fele takarásban van, +2 AC és Dex mentő – Three-quarters Cover : a célpont testének legnagyobb része takarásban van, +5 AC és Dex mentő – Total Cover : teljes takarás, a célpontot max terület alapú támadással lehet eltalálni

Damage Types – sebéztípusok : Acid (sav), Bludgeoning (zúzó), Cold (fagy), Fire (tűz), Force (energia), Lightning (villám), Necrotic (nekrózis), Piercing (szúró), Poison (méreg), Psyhic (pszichés), Radiant (napfény), Slashing (vágó), Thunder (hang)

Resistance – ellenállás egy adott sebzés ellen, a sebzésnek csak a felét szenveded el, a felezés a különböző sebzésmódosítók alkalmazása után történik

Vulnerability – sebezhetőség egy adott sebzéssel, a sebzés duplán számít, a duplázás a különböző sebzésmódosítók alkalmazása után történik

Knocking a Creature – mikor 0 HP-ra ütsz egy ellenfelet, dönthetsz úgy, hogy a támadásod nem halálos, ilyenkor csak elájul

Mounting and Dismounting – felszállni vagy leszállni egy hátasról a mozgásod felébe kerül, ha egy mozgató hatás ér (pl lökés) vagy földrelökő (knocked prone) miközben a hátason vagy, akkor Dex mentőt kell tenned (DC 10), vagy leesel a hátas mellé, ha a hátasod dől el (prone), akkor reakcióként leszállhatsz róla (ha maradt mozgásod) különben a hátas mellé érkezel szintén földre kerülve

Controlling a Mount – eldöntheted, hogy irányítod-e a hátast, vagy hagyod önként cselekedni, intelligens hátasok önként cselekednek, irányítással 3 féle akcióra vehető rá, Dash, Disengage és Dodge, az önként cselekvő hátas menekülhet, támadhat, stb. , ha a hátason ülve Attack of Opportunity-t váltasz ki, az mehet akár a hátasod ellen, akár ellened

Underwater Combat – ha nem rendelkezel swimming speed-del, akkor a közelharci támadásod előnytelen, kivéve ha dagger, javelin, shortsword, spear, vagy trident a fegyvered távolsági fegyverek csak normál hatótávra működnek, fölötte automatikusan mellé, valamint hátrányos a támadás, kivéve ha crossbow , net, vagy gerely szerűen hajított fegyver (beleértve a lándzsát, a szigonyt vagy a dobódárdát), vízben lévő lény fire resistance-t kap

h11. Varázslás…Spellcasting – varázslat ellövéséhez a karakternek ismernie kell a varázslatot (pl mágus, bárd) illetve előkészítenie (varázsló, pap), továbbá a varázshasználó karakter különböző szintű (1. – 9.) varázslatrekeszekkel rendelkezik (spell-slot), a varázshasználó bármely ismert/előkészített varázslatát bármely rekeszből elnyomhatja, amelynek szintje nagyobb vagy egyenlő, mint a varázslaté, magasabb szintű rekeszből ellőve egy gyengébb varázslat álltalában erősebben hat, az elhasznált rekeszek egy Long Rest után lesznek újra használhatóak

Cantrips – egyszerű alapvarázslatok, melyek gyakorlatilag 0. szintűnek számítanak, ezekhez nem kell rekesz, a varázshasználó bármennyi alkalommal ellőheti őket

Casting in Armor – varázsolni csak olyan páncélban lehet, amelynek viselésében jártas vagy, különben túlságosan zavar a koncentrációban

Ritual – léteznek úgynevezett rituálé varázslatok, ezek a hagyományos aktíválás mellett létrehozhatóak egy 10 perces rituáléval is, ilyenkor nem használnak el varázsrekeszt, viszont nem is lehet őket magasabb szintűként elnyomni
Casting Time – varázslási idő – Action : egy akció – Bonus Action : bónusz akció, mellette sima akciós varázslat is mehet, kivéve az 1 akciós Cantrippeket – Reaction : a varázslat reakcióként alkalmazható – Longer : váltózó, akár több óra is lehet

Range – a cone vagy line alapú varázslatoknál a kiinduló pont az általad elfoglalt mező, eldönthető, hogy a varázslat kifejtse ott is a hatását vagy ne

Components – valamilyen követelmény a varázsláshoz – Verbal : szóbeli vagy valamilyen hang, csendvarázsban nem kivítelezhető – Somatic : mozgás, legalább az egyik kéznek szabadnak kell lennie – Material : lehet komponens (component) vagy fókusz (focus), egy szabad kéz kell, hogy a komponensekhez hozzáférjen a varázshasználó, de az a kéz használható a Somatic követelményhez is componens szükséges varázslatoknál alapesetben elég, ha a karakter rendelkezik component pouchcsal vagy spellcasting focus-szal, viszont ha a komponens leírása tartalmazza annak árát is, akkor azt külön be kell szerezni

Duration – hatóidő Instantaneous – azonnali Concentration – összpontosítás, egyszerre csak 1re lehet, ha másik összpontosítást igénylő varázslatot hozol létre, a korábbi véget ér, továbbá sérülés esetén 10 + sebzés fele ellen Constitution saving throw szükséges, ha incapacitated állapotba kerülsz (vagy ha haldokolni kezdesz) a varázslat szintén véget ér

Area Effect – területre ható varázslatok Cone – csóva Cube – kocka Cylinder – henger, a varázshasználó a középpontja és sugár mellett magassággal is rendelkezik Line – vonal Sphere – gömb

Saving Throw – mentődobás a varázslatok elleni mentődobások célszáma 8 + főérték módosító + jártasság bónusz bizonyos esetekben a varázslónak kell támadást tenni a célpont ellen, ekkor ezt főérték bónusz + jártasság bónusz + d20 próbával teheti meg

Conditions – állapotok

Blinded – megvakult, látás alapú próbái automatikusan sikertelenek, előnyösen támadható, és a támadásai hátrányosak

Charmed – elbájolt, nem támadhatja az elbájolóját és nem indíthat ellene ártó szándékú mágiát, a bájoló szociális próbái előnyösek az elbájolttal szemben

Deafened – süket, hallás alapú próbák automatikusan sikertelenek Frightened – megrendült, megijedt, amíg a kiváltó dolog a közelben van, addig tulajdonság-próbái és támadásai hátrányosnak minősülnek, továbbá nem hajlandó közelebb menni a kiváltó dologhoz
Grappled – megragadott, sebessége 0

Incapacitated – cselekvőképtelen, nem tehet akciót, reakciót Invisible – láthatatlan, helyzete esetleg zaj alapján határozható csak meg, a támadások ellene hátrányosnak minősülnek, továbbá támadásai előnyösek

Paralyzed – mozgásképtelen, a karakter cselekvőképtelen, Strength és Dexterity alapú próbái sikertelenek, előnyösen támadható, és a közelharci támadások (5 feet close) találat esetén kritikusak

Petrified – kővé vállt, felszerelésestől (kivéve a mágikus tárgyakat), a karakter cselekvőképtelen, nem tud mozogni, beszélni, nincs tudatában a környezetének, Strength és Dexterity alapú próbái sikertelenek, minden sebzés ellen Resistance-e van, immunis a mérgekre és a betegségekre (bár már eleve a testében lévő betegség vagy méreg csak felfüggesztődik, nem elmúlik)

Poisoned – megmézgezett, támadása és főérték próbái hátrányosak
Prone – földre került, ha nem áll fel, akkor másznia kell, támadásai hátrányosak, közelharci támadások (5 feet close) előnyösek ellene, a távolabbi támadások hátrányosak

Restrained – helyhezkötött, sebessége 0, támadások ellene előnyösek, az ő támadásai hátrányosak, Dexterity saving throwjai szintén hátrányosak

Stunned – elkábult, cselekvőképtelen, mozásra nem képes, beszéde akadozó, Strength és Dexterity alapú próbái sikertelenek, a támadás ellene előnyös Unconscious – cselekvőképtelen, nem tud mozogni, beszélni, nincs tudatában a környezetének, Strength és Dexterity alapú próbái sikertelenek, elejti a kezéből a tárgyakat és a földre kerül, a támadások ellene előnyösek és a közelharci támadások (5 feet close) találat esetén kritikusak
Exhaustion – kimerültség, speciális eset, 6 szintje van 1 – tulajdonság-próba hátrányos 2 – sebesség feleződik 3 – támadó és mentődobás hátrányos 4 – max HP feleződik 5 – sebesség nullázódik 6 – halál több exhaustion hatás egyre lejebb küldi a karaktert a listán, míg az exhaustion gyógyító hatások feljebb léptetik, továbbá Long Rest is 1 lépést feljebb juttatja, ha eszik/iszik is közben

Köszönet Gábornak a listáért.*

Alapszabályok és fogalmak

Széthullott birodalom High_God High_God