Ötödik szintű varázslatok

5. SZINT

ÁLOM (DREAM)
5. szintű illúzió
Bevetési Idő: 1 perc
Hatótáv: különleges
Komponensek: V, M, A (egy marék homok, egy csepp tinta, és egy alvó madárról kihúzott toll) Hatóidő: 8 óra
Ezzel a varázslattal alakíthatod egy lény álmait. A varázslat célpontjának egy általad ismert lényt választhatsz. A célpontnak veled egy létsíkon kell tartózkodnia. Ha egy lény nem alszik, mint például az elfek, akkor nincs rá hatással a varázslat. Te, vagy egy önkéntes lény, akit megérintesz, transz állapotba kerül, és hírvivőként jár el. A transzban lévő hírvivő tudatában van a környezetének, de nem végezhet semmilyen cselekvést, és nem mozoghat. Ha a célpont alszik, a hírvivő megjelenik a célpont álmában, és a hatóidőn át beszélgethet a célponttal, amíg az alszik. A hírvivő formálhatja az álombeli környezetet is, tájakat, tárgyakat vagy tetszőleges képeket teremthet. A hírvivő bármikor kiléphet a transzból, ezzel idejekorán befejezve a varázslatot. Amikor a célpont felébred, tökéletesen emlékszik az álomra. Ha a célpont ébren van, amikor beveted a varázslatot, a hírvivő ezt megtudja. Vagy befejezi a transzot (és ezzel a varázslatot is), vagy megvárja, hogy a célpont elaludjon, és ekkor a hírvivő megjelenik a célpont álmában. A hírvivőt rettentő, borzalmas alakként is megjelenítheted a célpont álmában. Ebben az esetben a hírvivő legfeljebb tíz szavad üzenetet adhat át a célpontnak, ezután pedig a célpontnak Bölcsesség mentődobást kell dobnia. Ha a mentő sikertelen, a fantom szörnyeteg visszhangjai rémálmokat okoznak mindaddig, amíg a célpont alszik. A célpont a pihenésnek semmilyen előnyében nem részesül, ébredéskor pedig elszenved 3d6 pszichikus sebzést.
Ha a célpont egy testrésze, hajtincse, körömvagdaléka vagy testének más része a birtokodban van, a célpont mentődobására hátrány jár.

BIGBY KEZE (BIGBY’S HAND) 5. szintű előidézés aktiválás ideje: 1 akció hatótáv: 120 láb
komponensek: V, S, M (egy tojáshéj és egy kígyóbőr kesztyű)
hatóidő: koncentráció, legfeljebb 1 perc
Egy áttetsző, csillogó erejű Nagy kezet hozol létre egy nem foglalt helyen, amit a hatótávon belül látsz. A kéz a varázslat idejéig marad, a parancsodra mozog, a saját kezed mozgását utánozva.
A kéz egy olyan tárgy, aminek Védettségi Foka 20 és az életerőpontok egyenlők a te életerő pontjaid maximumával. Ha 0-ra csökken az életerő pontja, a varázslat véget ér. Az Ereje 26 (8), az Ügyessége 10 (0). A kéz nem tölti ki a területét.
Amikor megidézed a varázslatot és bónusz akcióként a későbbi fordulódban, legfeljebb 60 láb távolságra mozgathatod a kezet és utána az alábbi hatásokat érheted el.
- Összeszorított ököl. A kéz lecsap egy lényre vagy tárgyra 5 lábon belül. Hajts végre egy közelharci támadást, hogy a kéz a te játékstatisztikáidat használja. Találatnál, a célpont 4d8 energia sebzést szenved el.
- Erőteljes kéz. A kéz megkísérel ellökni egy 5 láb távolságnál közelebbi lényt egy általad választott irányba. Végezz egy próbát a kéz Erejére összevetve a célpont Erejével (Atlétikai). Ha a célpont Közepes vagy kisebb, előnyben vagy a próbánál. Ha sikeres vagy, a kéz akár 5 lábra ellöki a célpontot, plusz a varázslatodnak megfelelő tulajdonság módosítás ötszörösének megfelelő lábra. A kéz a célponttal együtt mozog, hogy 5 lábon belül maradjon tőle.
- Markoló kéz. A kéz megpróbál megragadni egy Hatalmas vagy kisebb lényt 5 lábon belül. A kéz Erő pontszámát használod, hogy sikeres legyen. Ha a célpont Közepes vagy kisebb, előnyben vagy az próbánál. Amíg a kéz markolja a célpontot, használhatsz bónuszakciót, hogy a kéz összetörje azt. Amikor így teszel, a célpont 2d6-nak + a varázslatod tulajdonság módosításának megfelelő zúzó sebzést szerez.
- Beékelődő kéz. A kéz beékeli magát közéd és a lény közé, amit választasz, amíg mást nem parancsolsz neki. A kéz úgy mozog, hogy közted és a lény között maradjon, így félig takarva téged az ellenféltől. A célpont nem tud a kéz területén keresztül menni, ha az Erőpontja alacsonyabb vagy egyenlő a kéz Erőpontjával. Ha az Erőpontja magasabb, mint a kéz Erőpontja, a célpont keresztül tud menni a kéz területén hozzád, de a terület számára nehéz terep lesz.
Magasabb szinteken: ha egy 6-os vagy magasabb szintű varázslathelyen idézed meg, az összeszorított ököl 2d8-cal, a markoló kéz 2d6-tal növeli meg a károsodást szintenként a varázslathely 5. szintje felett.

DERMESZTŐ KÚP (CONE OF COLD)
5. szintű energiamágia
Bevetési Idő: 1 cselekvés
Hatótáv: saját magad (60 láb, azaz 18m hosszú kúp)
Komponensek: V, M, A (egy kis kristály vagy üveg kúp)
Hatóidő: azonnali
A kezedből fagyos fuvallat csap ki. Minden lénynek egy 60 láb (18m) hosszú kúp területén Állóképesség mentődobást kell tennie. A lények 8d8 fagy sebzést szenvednek el sikertelen mentő esetén, vagy fele ennyit sebződnek, ha sikeres a mentőjük. Ha egy lény belehal a varázslat hatásába, fagyott szoborrá változik, amíg ki nem olvad.
Magasabb Szinteken. Ha a varázslatot 6. vagy magasabb szintű varázslat hely használatával veted be,
még 1d8 sebzést okoz varázslatszintenként a varázslat hely 5. szintje felett.

ÉBRESZTÉS (AWAKEN)
5. szintű átalakító mágia aktiválás ideje: 8 óra hatótáv: érintés
komponensek: V, S, M (egy legalább 1000 aranypénzt érő achát, amit a varázslat felhasznál) hatóidő: azonnali
Miután az aktiválási időt azzal töltöd, hogy mágikus utakat keresel egy értékes drágakőben, megérintesz egy Hatalmas vagy kisebb szörnyet vagy növényt. A célpontnak nem lehet Intelligencia pontja vagy 3, vagy alacsonyabb szintű Intelligenciával kell rendelkeznie. A célpont 10 Intelligencia pontot szerez, valamint képes legy egy nyelvet beszélni, amit te is ismersz. Ha célpont egy növény, képes lesz mozgatni az ágait, gyökereit, szárait, leveleit, stb. és az emberéhez hasonló érzékelésre lesz képes. A Kalandmestered kiválasztja az ébresztett növénynek megfelelő statisztikákat, akárcsak a bokroknak és a fáknak.
Az ébresztett szörny vagy növény 30 napig a varázslatod hatása alatt áll, vagy amíg te vagy a társaid nem bántjátok. Amikor a varázslat véget ér, a lény eldönti, hogy barátságos marad-e hozzád, attól függően, hogyan bántál vele a varázslat ideje alatt.

EGYESÜLÉS A TERMÉSZETTEL (COMMUNE WITH NATURE)
5. szintű jövendölés (rituálé) aktiválás ideje: 1 perc hatótáv: saját magad komponensek: V, S hatóidő: azonnali
Rövid ideig eggyé válsz a természettel és tudást szerzel a környező területről. Ha kint vagy, 3 mérföldes távolságban fogod ismerni a területet. Barlangokban és egyéb föld alatti helyeken, a sugár 300 lábra limitálódik. A varázslat nem működik ott, ahol a természetet felváltotta valamilyen építkezés, például barlangokban és városokban.
Azonnal tudást szerzel a választásod szerinti három tényről, bármelyik alább felsorolt témában, amennyiben kapcsolódnak a területhez:
- domborzat és víz
- uralkodó növényzet, ásványok, állatok vagy emberek
- erőteljes égiek, átok, démonok, elemek, élőhalottak
- más létsíkok befolyása
- épületek
Például, meghatározhatod a területen lévő erőteljes élőhalottak helyzetét, biztonságosan iható nagy mennyiségű vizek lelőhelyét, bármely közeli város helyét.

ELEMEK MEGIDÉZÉSE (CONJURE ELEMENTAL)
5. szintű idéző mágia aktiválás ideje: 90 láb
komponensek: V, S, M (égő füstölő levegőnek, puha agyag földnek, kén vagy foszfor tűznek, és víz és homok víznek)
hatóidő: koncentráció, legfeljebb 1 óra
Előhívsz egy elemi szolgát. Válassz egy légi, földi, tűzi vagy vízi területet, ami kitölt egy 10 láb érintőjű kockát, hatótávon belül. Egy 5-ös vagy alacsonyabb kihívás szintű, a választott területnek megfelelő elem megjelenik egy szabad területen, 10 láb távolságon belül. Például, egy tűz elem kiemelkedik a tábortűzből, egy föld elem a földből. Az elem eltűnik, amikor 0-ra csökken az életerőpontja vagy amikor megszűnik a varázslat.
Az elem barátságos hozzád és a társaidhoz. Dobj kezdeményezést az elemnek, aminek saját köre van. Engedelmeskedik bármilyen szóbeli parancsnak, amit adsz neki (neked nem szükséges akciót végre hajtani). Ha nem adsz semmilyen parancsot, megvédi magát az ellenséges lényektől, egyébként nem tesz semmit.
Ha a koncentrációd megszakad, az elem nem tűnik el. Helyette, elveszted az irányítást fölötte, ellenséges lesz feléd és a társaid felé, és lehet, hogy megtámad. Egy kontrollálatlan elemet nem tudsz eltűntetni és eltűnik 1 órával azután, hogy megidézted.
A KM-nél vannak az elem statisztikái.
Magasabb szinteken: amikor 6-os vagy magasabb szintű varázslathelyen idézed meg, a kihívás szint 1gyel nő szintenként a varázslathely 5. szintje felett.

ELLENÉLET PÁNCÉL (ANTILIFE SHELL)
5. szintű védőmágia aktiválás ideje: 1 akció
hatótáv: saját magad (10 láb sugarú körben)
komponensek: V, S
hatóidő: koncentráció, legfeljebb 1 óra
Egy ragyogó védőburok vesz körül 10 láb sugarú körben és veled együtt mozog, mindig a középpontjában maradsz és távol tartja tőled a lényeket, kivéve az élőhalottakat és az építményeket. A védőburok a hatóidő végéig tart.
A védőburok megakadályozza, hogy a varázslat alatt álló lény keresztülmenjen vagy átnyúljon rajta. A lény tud varázsolni és támadni hatótávon belül vagy fegyverekért nyúlni a védőburkon keresztül. Ha úgy mozogsz, hogy egy lény kénytelen áthaladni a védőburkon, a varázslat véget ér.

ERŐFAL (WALL OF FORCE)
5. szintű energiamágia
Aktiválás ideje: 1 akció
Hatótáv: 120 láb
Komponensek: V, S, M (egy csipet összezúzott drágakő pora)
Hatóidő: koncentráció, legfeljebb 10 perc
Egy láthatatlan erőfal jön létre egy pontban, amit hatótávon belül választasz. A fal bármely általad választott irányban megjelenik, vízszintes vagy függőleges akadályként, vagy valamilyen szögben. Szabadon lebeghet vagy pihenhet egy szilárd talajon. Formázhatod egy félgömb alakú kupolaként vagy egy legfeljebb 10 láb sugarú gömbként, vagy tíz darab 10*10 láb panelből álló sima felületként. Minden panelnek kapcsolódnia kell egy másikhoz. Bármilyen formában legyen, a fal vastagsága ¼ hüvelky vastag. A hatóidő alatt marad. Ha a fal keresztülvágja egy lény helyét, amikor megjelenik, a lény a fal egyik oldalára lökődik (te döntöd el melyikre). Semmi nem tud fizikailag áthaladni a falon. Minden károsodásnak ellenáll és nem lehet visszavonó varázslattal visszavonni. De a Dezintegráló varázslat azonnal eltűnteti. A fal kiterjedhet az Éteri Síkra, megakadályozva az éteri utazást a falon keresztül.

ERŐKÖR (CIRCLE OF POWER) 5. szintű védőmágia aktiválás ideje: 1 akció hatótáv: saját magad (30 láb sugár)
komponensek: V
hatóidő: koncentráció, legfeljebb 10 perc
Isteni energia sugárzik belőled, 30 láb sugárban szétterjesztve a mágikus energiát. Amíg a varázslat véget nem ér, a gömb mozog veled, te vagy a közepe. A hatóidő alatt, minden barátságos lény (beleértve téged is) előnyben van a mentődobásoknál varázslatok és egyéb mágikus hatások ellen. Továbbá, amikor egy hatás alatt álló lény sikeresen hajt végre egy olyan varázslat ellen, ami csak a károsodás felezését engedélyezné, helyette sikeres mentődobásnál, nem szenved károsodást.

FALÉPKEDÉS (TREE STRIDE)
5. szintű idéző mágia
Aktiválás ideje: 1 akció
Hatótáv: saját magad
Komponensek: V, S
Hatóidő: koncentráció, legfeljebb 1 perc
Szert teszel a képességre, hogy belépj egy fába és a belsejéből egy másik ugyanolyan típusú fa belsejébe mozogj 500 lábon belül. Mindkét fának élőnek kell lennie, és legalább akkora méretűnek, amekkora te vagy. Ahhoz, hogy belépj egy fába, 5 láb mozgást kell használnod. Azonnal tudod a többi ugyanolyan típusú fa elhelyezkedését 500 lábon belül, és a fába lépéshez használt mozgás részeként továbbmehetsz egy másik fába vagy kiléphetsz abból, amiben vagy. Egy újabb 5 láb mozgást használva, 5 lábon belül jelensz meg a célpont fától. Ha nem maradt lépésed, 5 lábon belül jelensz meg attól a fától, amelyikbe beléptél. A hatóidő alatt körönként egyszer használhatsz ezt a közlekedő képességet. Minden kört egy fán kívül kell befejezned.

FÉLREVEZETÉS (MISLEAD)
5. szintű illúzió
Aktiválás ideje: 1 akció
Hatótáv: saját magad
Komponensek: S
Hatóidő: koncentráció, legfeljebb 1 óra
Láthatatlanná válsz, ugyanakkor egy illúzió hasonmás jelenik meg, ahol állsz. A hasonmás a varázslat végéig marad, de a láthatatlanság elmúlik, ha támadsz vagy varázsolsz. Használhatod az akciódat, hogy a hasonmásod sebességét a sajátod kétszeresére növeld, gesztikulálhat, beszélhet és viselkedhet a te választásod szerint. Láthatsz a szemein és hallhatsz a fülein keresztül, mintha ugyanott lennél, ahol ő. Minden körben, bónuszakcióként válthatsz a saját érzékelésedre, és vissza. Amíg az ő érzékeit használod, vak és süket vagy a saját környezetedre.

FELSZENTELÉS (HALLOW)
5. szintű energiamágia
Aktiválás ideje: 24 óra
Hatótáv: érintés
Komponensek: V, S, M (gyógynövények, olajok és legalább 1000 aranyat érő tömjén, amit a varázslat felemészt) Hatóidő: visszavonásig
Megérintesz egy pontot és megtöltesz egy területet szent (vagy szentségtelen) erővel. A terület sugara legfeljebb 60 láb lehet, a varázslat elbukik, ha a sugár magában foglal egy olyan területet, ami már a Felszentelés varázslat hatása alatt áll. Az érintett terület a következő hatásoknak van kitéve.
Először, égiek, elemiek, átkozottak, démonok és élőhalottak nem léphetnek be a területre, és ezek nem tudnak elbűvölni, megijeszteni, megszállni ott tartózkodó lényeket. Bármely lény elbűvölt, megijesztett vagy megszállott ezen lények által, többé nem lesz az, amikor belép a területre. Egy vagy több ilyen típusú lényt kizárhatsz a hatás alól.
Másodszor, hozzáköthetsz egy extra hatást a területhez. Válaszd ki a hatást a következő listából, vagy válassz egyet a Kalandmester által ajánlottak közül. Néhány ezek közül a területen lévő lényekre van hatással; meghatározhatod, hogy a hatás érvényes legyen minden lényre, olyan lényekre, amelyek egy konkrét istenséget vagy vezetőt követnek, vagy egy konkrét típusú lényre, például ogre vagy troll. Amikor egy lény, aki hatás alá kerülne, először lép be a varázslat területére egy fordulóban vagy ott kezdi a kört, végezhet Karizma mentődobást. Ha sikeres, a lény ignorálja az extra hatást, amíg el nem hagyja a területet.
• Bátorság: a területen nem lehet megijeszteni a hatás alatt álló lényeket.
• Sötétség: sötétség lepi el a területet. Természetes fény, valamint ezen varázslat varázslathelyénél alacsonyabb szintű varázslat által létrehozott mágikus fény, nem tudja megvilágítani a területet.
• Nappali világosság: erős fény világítja meg a területet. Ezen varázslat varázslathelyénél alacsonyabb szintű varázslat által létrehozott mágikus sötétség nem tudja kiszorítani a fényt.
• Energia védelem: a területen hatás alatt álló lények ellenállnak egy általad választott sebzés típusnak, kivéve zúzó, szúró és vágó.
• Energia sebezhetőség: a területen hatás alatt álló lények sebezhetőek egy általad választott sebzés típussal szemben, kivéve zúzó, szúró és vágó.
• Örök pihenés: a területre temetett halottak nem változtathatók élőhalottá.
• Extradimenzionális beavatkozás: a hatás alatt álló lények nem mozoghatnak vagy utazhatnak teleportálással vagy extradimenzionális vagy síkközi módokon.
• Félelem: a hatás alatt álló lények félnek, amíg a területen vannak.
• Csönd: hang nem terjed se ki a területről, se be a területre.
• Nyelvek: a hatás alatt álló lények kommunikálhatnak egy másik lénnyel a területen, még akkor is, ha nem beszélik ugyanazt a nyelvet.

FERTŐZÉS (CONTAGION) 5. szintű nekromancia aktiválás ideje: 1 akció hatótáv: érintés komponensek: V, S hatóidő: 7 nap
Az érintésed betegséget terjeszt. Végezz el egy közelharci támadást hatótávon belül. Találat esetén, megfertőzöd a lényt egy betegséggel, az alább leírt lehetőségekből választhatsz.
A célpont minden fordulója végén Állóképesség mentődobást kell, hogy végre hajtson. Három sikertelen mentődobás után a betegség kitart a hatóidő végéig, és több dobást nem végez. Három sikeres mentődobás után megszűnik a betegség és a varázslat véget ér.
Mivel ez a varázslat természetes betegséget okoz, bármi, ami eltávolítja, meggyógyítja a megbetegedéseket, erre a betegségre is hatással van.
- Vakító betegség. Fájdalom árasztja el a lény agyát és a szeme tejfehérré változik. Megvakul és hátrányba kerül Bölcsesség próbáknál és Bölcsesség mentődobásoknál.
- Mocskos láz. Láz tombol végig a lény testén. Hátrányban van Erősség próbákon, Erősség mentődobásoknál, és támadó dobásoknál, amik Erőt használnak.
- Hús rothadás. A lény húsa elpusztul. Hátrányban van Karizma próbákon és minden károsodással sebezhető.
- Elmetűz. A lény agya lázas lesz. Hátrányban van Intelligencia próbákon, Intelligencia mentődobásnál, és küzdelem alatt úgy viselkedik, mintha a Zavar varázslat hatása alatt állna.
- Roham. Remegés lesz úrrá rajta. Hátrányban van Ügyesség próbákon, Ügyesség mentődobásnál, és támadó dobásnál, amihez Ügyességre van szükség.
- Nyálkás végzet. Kontrollálatlanul vérezni kezd. Hátrányban van Állóképesség próbákon, Állóképesség mentődobásnál. Ráadásként, akármikor megsebződik, a következő kör végéig megbénul.

GONOSZ ÉS JÓ ELŰZÉSE (DISPEL EVIL AND GOOD)
5. szintű védőmágia aktiválás ideje: 1 akció hatótáv: saját magad
komponensek: V, S, M (szent víz vagy porosított ezüst és vas) hatóidő: koncentráció, legfeljebb 1 perc
Ragyogó energia vesz körbe és megvéd elátkozott lényektől és élőhalottakról, valamint a Materiális Síkról származó lényektől. A hatóidő alatt égiek, elemiek, átkozottak, démonok és élőhalottak hátrányban vannak az ellened irányuló támadódobásoknál. Korábban befejezheted a varázslatot a következő speciális funkciók használatával.
• Bűbáj megtörése: akcióként megérintesz egy elérhető lényt, amely elvarázsolt, rémült vagy égi, elemi, átkozott, démon vagy élőhalott szállta meg. A lény, akit megérintesz, többé nem elvarázsolt, rémült vagy megszállott ezektől a lényektől.
• Elbocsátás: akcióként végezz egy közelharci támadást égi, elemi, átkozott, démon vagy élőhalott ellen, akit elérsz. Ütésnél, megpróbálod a lény visszaüldözni az otthoni síkjára. A lénynek Karizma mentődobást kell végeznie, különben haza küldöd (ha nincs ott eleve). Ha nem az otthoni síkjukon vannak, élőhalottak Árnyvárosba, démonok Démonvadonba lesznek küldve.

GYILKOS FELHŐ (CLOUDKILL) 5. szintű idéző mágia aktiválás ideje: 1 akció hatótáv: 120 láb komponensek: V, S
hatóidő: koncentráció, legfeljebb 10 perc
Egy mérgező, sárgás zöld 20 láb sugarú gömböt hozol létre, a középpontját te választod. A köd elterjed a sarkok körül. A hatóidő alatt tart vagy amíg egy erős szél szét nem fújja. A területe erősen homályos.
Amikor egy lény először lép be a varázslat területére, Állóképesség mentődobást kell végre hajtania. Sikertelen mentésnél 5d8 mérgező károsodás, sikeres mentésnél ennek a fele. A lények akkor is hatás alá kerülnek, ha visszatartják a lélegzetüket, vagy nincs szükségük levegővételre.
A köd 10 láb távolságra mozog tőled minden köröd elején, a föld felszínén forogva. A pára nehezebb mint a levegő, így a legmélyebb pontra süllyed, nyitott helyeken is beszivárog.
Magasabb szinteken: ha egy 6-os vagy magasabb szintű varázslathelyen idézed meg, a károsodás 1d8cal emelkedik szintenként a varázslathely 5. szintje felett.

HOLTAK FELÉLESZTÉSE (RAISE DEAD)
5. szintű nekromancia
Bevetési Idő: 1 óra
Hatótáv: érintés
Komponensek: V, M, A (egy legalább 500ap értékű gyémánt, melyet a varázslat elhasznál) Hatóidő: azonnali
Egy megérintett halott lényt visszahozol az élők sorába, feltéve, hogy legfeljebb 10 napja halott. Ha a lény lelke képes és hajlandó visszatérni a testébe, a lény 1 életerő ponton visszatér az életbe. A varázslat semlegesít bármilyen, a halála pillanatában a célpontra ható mérget, és meggyógyítja a halálakor ható minden nemmágikus betegségét. A varázslat azonban nem gyógyít meg mágikus betegségeket, nem távolít el átkokat vagy hasonló hatásokat; ha a varázslat bevetése előtt ezeket nem távolítják el, akkor az feléledő lényre továbbra is hatnak. A varázslattal élőholt lény nem hozható vissza az életbe. A varázslat minden halálos sebet beforraszt, de hiányzó testrészeket nem pótol. Ha a lénynek hiányzik valamilyen túlélésre szükséges testrésze vagy szerve (például a feje), a varázslat nem hat rá. A visszatérés a halálból megviseli a célpontot. A célpontnak minden támadó dobására, mentődobására és tulajdonság próbájára ‐4 büntetés jár. Ahányszor a célpont befejez egy hosszú pihenőt, a büntetés 1‐gyel csökken, míg teljesen el nem múlik.

JÖVENDÖLÉS (SCRYING) 5. szintű jövendölés
Aktiválás ideje: 10 perc Hatótáv: saját magad
Komponensek: V, S, M (legalább 1000 aranyat érő fókusz, mint például kristálygömb, ezüst tükör, szentelt vízzel telt kút)
Hatóidő: koncentráció, legfeljebb 10 perc
Látsz és hallasz egy konkrét lényt, akit választasz ugyanazon a létsíkon, ahol te is vagy. A lénynek Bölcsesség mentődobást kell végeznie, ami attól függően módosul, hogy mennyire ismered a célpontot és fizikai kapcsolattól köztetek. Ha a célpont tudja, hogy megidézed a varázslatot, elbukhatja a mentődobást, ha azt akarja, hogy észlelhető legyen.
Tudás Mentés módosítás
Másodkézből (hallottál a célpontról +5
Elsőkézből (találkoztál a célponttal) +0
Bizalmas (jól ismered a célpontot) -5
Kapcsolat Mentés módosítás
Hasonlóság vagy kép -2
Tulajdon vagy ruházat -4
Testrész, haj, köröm, vagy hasonló -10
Sikeres mentésnél a célpontra nincs hatással, és 24 órán át nem használhatod ellene újra a varázslatot. Sikertelen mentésnél a varázslat egy láthatatlan érzékelőt képez a célponthoz képest 10 lábon belül. Látsz és hallasz az érzékelőn keresztül, mintha ott lennél. Az érzékelő mozog a célpont körül, 10 lábon belül maradva a hatóidő alatt. Egy lény, aki lát láthatatlan tárgyakat, egy ökölméretű fényes gömbként látja az érzékelőt. Egy lény helyett választhatsz egy helyszínt, amit láttál már korábban, a varázslat célpontjaként. Amikor így teszel, az érzékelő azon a helyen jelenik meg és nem mozog.

KAPCSOLAT MÁSIK SÍKKAL (CONTACT OTHER PLANE)
5. szintű jövendölés (rituálé) aktiválás ideje: 1 perc hatótáv: saját magad komponensek: V hatóidő: 1 perc
Mentálisan kapcsolatba lépsz egy félistennel, egy rég halott bölccsel vagy valamilyen egyéb titokzatos entitással egy másik síkról. A kapcsolat ezzel a síkon kívüli intelligenciával megterhelheti, vagy akár meg is törheti az elmédet. Amikor megidézed ezt a varázslatot, végezz egy DC 15 Bölcsesség mentődobást. Ha sikertelen, 6d6 pszichikus sebzést szerzel és őrült leszel, amíg nem pihensz egy nagyot. Amíg őrült vagy, nem végezhetsz akciókat, nem érted, amit más lények mondanak neked, nem tudsz olvasni, és csak badarságokat beszélsz. Egy Nagyobb Helyreállítás varázslat véget vet ennek a hatásnak.
Sikeres mentésnél, az entitásnak feltehetsz legfeljebb 5 kérdést. A kérdéseidet a varázslat vége előtt kell feltenned. A KM minden kérdésedre egyszavas válaszokat ad, mint például igen, nem, talán, soha, irreleváns, vagy homályos (ha az entitás nem tudja a választ a kérdésre). Ha egy egyszavas válasz félrevezető lenne, a DM ajánlhat helyett egy rövid kifejezést válaszként.

KÉNYSZER (GEAS)
5. szintű bűbáj
Aktiválás ideje: 1 perc
Hatótáv: 60 láb
Komponensek: V
Hatóidő: 30 nap
Egy mágikus követelést adsz egy lénynek, akit hatótávon belül látsz, kényszerítve, hogy szolgáltatásokat végezzen vagy visszatartod akcióktól vagy tevékenységektől, ahogy döntesz. Ha a lény megért, Bölcsesség mentődobást kell végezni, különben a bűvöleted alatt fog állni a hatóidőre. Amíg el van bűvölve, 5d10 pszichikus sebzést szerez minden alkalommal, amikor a te instrukcióid alapján viselkedik, de egy nap maximum egyszer. Ha egy lény nem ért, nincs rá hatással a varázslat. Kiadhatsz bármilyen parancsot, kivéve ha a tevékenység bizonyos halált okozna. Ha öngyilkossági parancsot adsz, a varázslat véget ér. Korábban véget vethetsz neki, ha egy akciót erre használni. Átoktörés, Nagyobb Helyreállítás vagy Kívánság varázslat szintén véget vet neki.
Magasabb szinteken: ha a varázslatot 7. Vagy 8. Szintű varázslathely használatával veted be, a hatóidő 1 év. Ha 9. Szint használatával, a varázslat addig tart, amíg valamelyik fent említett varázslat véget nem vet neki.

KIFOGYHATATLAN TEGEZ (SWIFT QUIVER)
5. szintű átalakító mágia
Aktiválás ideje: 1 bónuszakció
Hatótáv: érintés
Komponensek: V, S, M (legalább 1 lőszert tartalmazó tegez)
Hatóidő: koncentráció, legfeljebb 1 perc
Átalakítod a tegezed, hogy végtelen mennyiségű nem mágikus lőszert termeljen, ami a kezedbe ugrik, amikor érte nyúlsz. Minden körödben amíg a varázslat véget nem ér, használhatsz egy bónuszakciót, hogy két támadást hajts végre egy fegyverrel, a tegezből származó lőszerrel. Minden alkalommal, amikor ilyen távolsági akciót végzel, a tegez mágikusan pótolja a lőszert, amit használtál egy hasonló nem mágikus lőszerrel. Minden, a varázslattal létrehozott, lőszer szétesik, amikor a varázslat véget ér. Ha a tegez már nincs a birtokodban, a varázslat véget ér.

KŐFAL (WALL OF STONE)
5. szintű energiamágia
Bevetési Idő: 1 cselekvés
Hatótáv: 120 láb (36m)
Komponensek: V, M, A (egy darabka gránit)
Hatóidő: koncentráció, legfeljebb 10 perc
Egy nem mágikus, szilárd kőfal jön létre egy általad kiválasztott ponton a hatótávon belül. A fal 6 hüvelyk (15cm) vastag, és tíz darab, 10 láb x 10 láb (3mx3m) méretű szakaszból áll. Mindegyik szakasznak legalább egy másik szakaszhoz illeszkednie kell. Lehetőséged van ehelyett 10 lábx20 láb (3mx6m) területű, de csak 3 hüvelyk (8cm) vastag szakaszokat is teremteni. Ha a fal átvágja egy lény területét amikor megjelenik, a lényt a fal eltaszítja az egyik (általad választott) oldalára. Ha egy lényt minden irányban körbevenné a fal (vagy más szilárd építmény fala), a lény Ügyesség mentődobást dobhat. Ha a mentője sikeres, reakcióként a sebességének megfelelő távolságot mozoghat, hogy kikerüljön a fal által elzárt területről.
A fal alakját szabadon határozod meg, de nem foglalhat el egy lénnyel vagy másik tárggyal közös területet. A fal nem csak függőleges lehet, és nem kell szilárd talajon állnia. Azonban meglévő kő felületnek kell alátámasztania, mellyel a fal egybe olvad. Így létrehozhatsz például hidat egy szakadék fölött, vagy egy kő rámpát. Ha 20 lábnál (6m) nagyobb távolságot hidalsz át, a szakaszok mérete feleződik, hogy alátámaszthasd. A fal durva kialakításával oromzatot is alkothatsz a fal tetején. A fal kőből készült tárgy, melynek sérülést lehet okozni, így át is lehet törni. Mindegyik szakaszának VF 15 védelme és hüvelyknyi (2,5cm) vastagságonként 30 életerő pontja van. Ha egy szakasz életerő pontjai 0‐ra csökkennek, az megsemmisül, és a KM döntésétől függően akár a szomszédos szakaszok is összeomolhatnak. Ha a hatóidő végéig fenntartod a koncentrációdat, a fal véglegessé válik, és nem lehet mágikusan semlegesíteni. Egyébként a fal a varázslat végeztével eltűnik.

LÁNGCSAPÁS (FLAME STRIKE)
5. szintű energiamágia
Bevetési Idő: 1 cselekvés
Hatótáv: 60 láb (18m)
Komponensek: V, M, A (egy csipetnyi kén)
Hatóidő: azonnali
Függőleges mennyei tűzoszlop csap le az egekből a megjelölt helyre. Minden lénynek a megjelölt pont körül egy 10 láb (3m) sugarú, 40 láb (12m) magas henger területén a hatótávon belül Ügyesség mentődobást kell dobnia. A célpontok 4d6 tűz sebzést és 4d6 ragyogás sebzést szenvednek el sikertelen mentő esetén, vagy fele ennyit sebződnek, ha sikeres a mentőjük.
Magasabb Szinteken. Ha a varázslatot 6. vagy magasabb szintű varázslat hely használatával veted be, még 1d6 tűz vagy a ragyogás sebzést okoz (döntésed szerint) varázslatszintenként a varázslat hely 5. szintje felett.

LÁTSZAT (SEEMING)
5. szintű illúzió
Aktiválás ideje: 1 akció
Hatótáv: 30 láb
Komponensek: V, S Hatóidő: 8 óra
A varázslat segítségével bármilyen számú lény megjelenését megváltoztathatod, akiket hatótávon belül látsz. Minden lénynek egy új, megtévesztő megjelenést adsz. Egy nem hajlandó célpont végezhet Karizma mentődobást, és ha sikeres, nem hat rá a varázslat.
A varázslat megváltoztatja a fizikai megjelenést, akárszak a ruházatot, páncélzatot, fegyvereket és felszerelést. Minden lény tűnhet 1 lábbal alacsonyabbnak vagy magasabbnak, vékonynak, kövérnek, vagy a kettő között. Nem változtathatod meg egy célpont testtípusát, ezért olyan alakot kell választanod, ami ugyanazzal az alap testfelépítéssel rendelkezik. Egyébként az illúzió kiterjedése rajtad múlik.
A varázslat a hatóideig tart, kivéve, ha arra használod az akciódat, hogy előbb véget vess neki. A varázslat által kidolgozott változások nem állnak ellen a fizikai vizsgálatnak. Például, ha arra használod a varázslatot, hogy hozzáadj egy kalapt egy lény öltözékéhez, tárgyak keresztülmennek rajta, és bárki megérinti, nem érez semmit, vagy a a lény fejét és haját érzékelik. Ha arra használod a varázslatot, hogy vékonyabbnak tűnj, ha valaki meg akar érinteni, beléd ütközik, pedig úgy tűnik mintha még a levegőben lenne a keze. Egy lény használhatja a cselekvését a célpont vizsgálatára, a varázslataid elleni mentődobások NF‐jére dobott sikeres Intelligencia (Vizsgálódás) próbával észleli, hogy a célpont álcázva van.

LEGENDÁS MENDEMONDA (LEGEND LORE)
5. szintű jövendölés
Aktiválás ideje: 10 perc
Hatótáv: saját magad
Komponensek: V, S, M (250 aranypénzt érő tömjén, amit a varázslat elemészt, darabonként legalább 50 aranypénzt érő 4 elefántcsont) Hatóidő: azonnali
Nevezz meg vagy írj le egy személyt, helyet vagy tárgyat. A varázslat eszedbe idéz egy rövid összegzést a megnevezett dolog alapvető legendájáról. A menedemonda tartalma lehet jelenlegi mesék, elfelejtett törénetek vagy akár titkos legendák, amik sosem voltak széles körben ismertek. Ha a megnevezett dolognak nincs legendáris jelentősége, nem szerzel információt. Minél több információval rendelkezel eleve, annál pontosabb és részletesebb információt kapsz. Az információ, amit megtudsz, pontos, de lehet, hogy szimbolikus nyelven kerül megfogalmazásra. Például: ha egy misztikus mágikus balta van a kezedben, a varázslat ezt az információt szolgáltathatja: “Jaj a gonosztevőnek, kinek keze e baltát érinti, mert még a markolat is lesújt a gonosz kézre. Csak egy igaz Kőgyermek, Moradin szeretője és szerelme élesztheti fel a balta valódi erejét, és csakis a szent Rudnogg szóval ajkán.”

MÁSVILÁGI SZOLGÁLÓ (PLANAR BINDING)
5. szintű védőmágia
Aktiválás ideje: 1 óra
Hatótáv: 60 láb
Komponensek: V, S, M (legalább 1000 aranyat érő ékszer, amit a varázslat elemészt) Hatóidő: 24 óra
Ezzel a varázslattal megkísérelsz a szolgálatodba kötni egy égit, elemit, átkozottat vagy démont. A lénynek a varázslat megidézésének teljes idejére hatótávon belül kell lennie. (Általában a lényt először a mágikus kör közepére kell idézni, hogy a varázslás alatt fogva legyen tartva.) A varázslás végeztével a célpontnak Karizma mentődobást kell dobnia. Sikertelen mentésnél a hatóidő alatt téged kell szolgálnia. Ha a lény egy másik varázslat által kerül megidézésre vagy létrehozásra, annak a varázslatnak a hatóideje megnövekszik, hogy illeszkedjen ennek a varázslatnak a hatóidejéhez. A szolgáló lénynek legjobb képessége szerint követnie kell az utasításaidat. Parancsolhatod, hogy elkísérjen egy kalandra, őrizzen egy helyszínt, vagy kézbesítsen egy üzenetet. A lény engedelmeskedik az instrukcióidnak, de ha ellenséges, igyekszik kiforgatni a szavaidat, hogy a saját céljait érje el. Ha a lény teljesen megvalósítja a parancsaidat, mielőtt véget ér a varázslat, hozzád utazik, hogy ezt tudassa veled, ha ugyanazon a létsíkon tartózkodtok. Ha egy másik létsíkon vagy, visszatér arra a helyre, ahol a szolgálatodba állítottad, és ott marad, amíg a varázslat véget nem ér.
Magasabb szinteken: ha a varázslatot magasabb szintű varázslathely használatával veted be, a hatóidő 10 napra növekszik a 6. szinten, 30 napra a 7. szinten, 180 napra a 8. szinten és 1 évre a 9. szinten.

MEGHALLGATÁS (COMMUNE)
5. szintű jövendölés (rituálé)
Bevetési Idő: 1 perc
Hatótáv: saját magad
Komponensek: V, M, A (tömjén, és egy fiola szentelt vagy szentségtelen víz)
Hatóidő: 1 perc
Kapcsolatba lépsz isteneddel vagy mennyei követével, és felteszel neki legfeljebb három eldöntendő kérdést, melyre igennel és nemmel lehet válaszolni. A kérdéseidet fel kell tenned, mielőtt a hatóidő letelik. Mindegyik kérdésre helyes választ kapsz. A mennyei lények nem feltétlenül mindent tudóak, így a válasz lehet “nem egyértelmű” is, ha a kérdés az istenség tudásán túlmutató témához kapcsolódik. Ha az egyszavas felelet félrevezető lenne, vagy az istenség szándékával ellentétes, a KM esetleg rövid mondatban is válaszolhat. Ha a varázslatot kétszer vagy többször veted be hosszú pihenő befejezése nélkül, halmozódó 25% esély van minden újabb varázslásért az első után, hogy nem kapsz választ. Erre az esélyre a KM titokban dob.

MEMÓRIA MÓDOSÍTÁSA (MODIFY MEMORY)
5. szintű bűbáj
Aktiválás ideje: 1 akció
Hatótáv: 30 láb
Komponensek: V, S
Hatóidő: koncentráció, legfeljebb 1 perc
Megkísérled átalakítani egy lény emlékeit. Egy lény, akit látsz, Bölcsesség mentődobást kell, hogy dobjon. Ha harcolsz a lénnyel, előnyben van a mentődobásnál. Ha sikertelen a mentés, a célpont el lesz bájolva a hatóidőre. Az elbájolt célpont cselekvésképtelen és nincs tudatában a környezetének, de hall téged. Ha bármilyen sebzést szerez vagy egy másik varázslat célba veszi, ez a varázslat véget ér és egyik emléke sem módosul. Amíg a bájolás tart, befolyásolhatod a célpont emlékét egy eseményről, amit az elmúlt 24 órában élt át és legalább 10 percig tartott. Teljesen törölheted az esemény emlékét, engedélyezheted a célpontnak, hogy tökéletesen tisztán és pontos részleteiben emlékezzen, megváltoztathatod az emlékeit az esemény részleteiről, vagy létrehozhatsz egy emléket egy másik eseményről. Beszélned kell a célponthoz, hogy leírd, hogyan hatsz az emlékeire, és értenie kell a nyelvedet, hogy a módosított emlékek beágyazódjanak. Az elméje kitölti a lyukakat a részletekben. Ha a varázslat véget ér, mielőtt befejeznéd a módosítás leírását, a lény memóriája nem módosul. Egyébként a módosított emlékek a varázslat végével ragadnak meg. Egy módosított emlék nem feltétlenül befolyásolja a lény viselkedését, főleg, ha az emlék ellentmond a lény természetes hajlamainak, céljainak és hitének. Egy logikátlanul módosított emlék, például, hogy mennyire élvezte, hogy savban áztatta magát, elutasításra kerül, esetleg egy rossz álomként. A Kalandmester ítélhet egy módosított emléket túl értelmetlennek, hogy jelentősen befolyásolja a lényt. Átoktörés vagy Nagyobb helyreállítás visszaállítja a lény eredeti emlékeit.
Magasabb szinteken: ha a varázslatot 6. vagy magasabb szintű varázslathely használatával veted be, módosíthatod a célpont emlékeit egy eseményről, amely 7 nappal korábban (6. szint), 30 nappal korábban (7.
szint), 1 évvel korábban (8. szint) vagy bármely múltbéli időpontban (9. szint) történt.

NAGYOBB HELYREÁLLÍTÁS (GREATER RESTORATION)
5. szintű védőmágia
Bevetési Idő: 1 cselekvés
Hatótáv: érintés
Komponensek: V, M, A (legalább 100ap értékű gyémántpor, melyet a varázslat elhasznál) Hatóidő: azonnali
Egy megérintett lényt pozitív energiával töltesz fel, hogy valamilyen őt sújtó káros hatást visszafordíts. Csökkentheted eggyel a célpont kimerültségi szintjét, vagy véget vethetsz a célpontot sújtó alábbi hatások egyikének:
• egy, a célpontot elbájoló vagy kővé dermesztő hatás;
• egy átok, például a célpont összehangoltsága egy átkozott mágikus tárggyal;
• a célpont tulajdonságainak bármilyen csökkenése;
• egy, a célpont maximális életerő pontjait csökkentő hatás.

PUSZTÍTÓ HULLÁM (DESTRUCTIVE WAVE)
5. szintű energiamágia aktiválás ideje: 1 akció hatótáv: saját magad (30 láb sugár)
komponensek: V hatóidő: azonnali
Támadást mérsz a földre, létrehozva ezzel egy isteni energiarobbanást, ami belőled tör elő. Minden lénynek, akit 30 lábon belül választasz, Állóképesség mentődobást kell végeznie, vagy 5d6 mennydörgés sebzést szerez, valamint 5d6 ragyogás vagy nekrózis sebzést (te döntésed) és elesik. Aki sikeres mentődobást hajt végre, feleannyi sebzést szerez és nem esik el.

RARY TELEPATIKUS KAPCSOLATA (RARY’S TELEPATHIC BOND)
5. szintű jövendölés (rituálé)
Aktiválás ideje: 1 akció
Hatótáv: 30 láb
Komponensek: V, S, M (két különböző lénytől származó tojáshéjdarab)
Hatóidő: 1 óra
Telepatikus kapcsolatot létesítesz legfeljebb nyolc hajlandó lénnyel, akit hatótávon belül választasz, ezzel szellemileg összekötve ezeket a lényeket a hatóidőre. 2 vagy alacsonyabb Intelligencia ponttal rendelkező lényekre nincs hatással ez a varázslat. Amíg véget nem ér, a célpontok telepatikusan tudnak kommunikálni, akár van, akár nincs közös nyelvük. A kommunikáció lehetséges bármilyen távolról, de nem kiterjeszthető másik létsíkra.

REINKARNÁCIÓ (REINCARNATE)
5. szintű átalakító mágia
Aktiválás ideje: 1 óra
Hatótáv: érintés
Komponensek: V, S, M (ritka olajok és balzsamok, legalább 1000 aranyat érő, amit a varázslat elemészt) Hatóidő: azonnali
Megérintesz egy halott humanoidot, vagy annak egy darabját. Feltéve, hogy a lény kevesebb, mint 10 napja halott, a varázslat egy új felnőtt testet formál neki, majd hívja a lelket, hogy lépjen be a testbe. Ha a célpont lelke nem szabad, vagy nem hajlandó így tenni, a varázslat elbukik. A varázslat a lénynek egy új testet hoz létre, amit megszállhat, ami valószínűleg a lény fajának megváltozását idézi elő. A Kalandmester d100-at dob és a következő táblázatot veszi figyelembe ahhoz, hogy a lény milyen alakot vegyen fel, amikor visszatér az életbe, vagy a KM maga választja az alakot.
d100 Faj
01-04 Sárkányszülött
05-13 Törpe, domb
14-21 Törpe, hegy
22-25 Elf, sötét
26-34 Elf, magas
35-42 Elf, fa
43-46 Gnóm, erdő
47-52 Gnóm, szikla
53-56 Fél-elf
57-60 Fél-ork
61-68 Félszerzet, könnyűléptű
69-76 Félszerzet, markos
77-96 Ember
97-00 Tiefling
A reinkarnálódott lény emlékszik a korábbi életére és tapasztalataira. Megtartja a képességeit, amikkel korábban rendelkezett, kivéve, hogy megváltozik az eredeti faja és ennek megfelelően a faji tulajdonságai is megváltoznak.

ROVARPESTIS (INSECT PLAGUE)
5. szintű idéző mágia
Aktiválás ideje: 1 akció
Hatótáv: 300 láb
Komponensek: V, S, M (néhány szem cukor, gabonamag és zsírfolt)
Hatóidő: koncentráció, legfeljebb 10 perc
Egy hatótávon belüli középpontú 20 láb sugarú kört csípő sáskaraj lep el. A kör szétterjed a sarkok körül, a hatóidőre marad és a területe enyhén homályos. A kör területe nehéz terep. Amikor a terület megjelenik, minden lénynek, aki ott tartózkodik, Állóképesség mentődobást kell dobnia. Sikertelen dobásnál 4d10 szúró sebzést szerez, ha sikeres, ennek a felét. Akkor is dobnia kell, amikor egy körben először lép a területre vagy ha ott fejezi be a kört.
Magasabb szinteken: ha a varázslatot 6. vagy magasabb szintű varázslathely használatával veted be, a
sebzés 1d10-zel növekszik szintenként, a varázslathely 5. szintje felett.

SEBEK TÖMEGES GYÓGYÍTÁSA (MASS CURE WOUNDS)
5. szintű energiamágia
Bevetési Idő: 1 cselekvés
Hatótáv: 60 láb (18m)
Komponensek: V, M
Hatóidő: azonnali
Egy általad kiválasztott pontból a hatótávon belül gyógyító energia hulláma árad ki. Válassz legfeljebb hat lénytz egy 30 láb (8m) sugarú gömbben a pont körül. Mindegyik lény visszanyer 3d8 + a varázslás tulajdonság módosítóddal megegyező számú életerő pontot. A varázslat nem hat élőholtakra és szerkezetekre.
Magasabb Szinteken. Ha a varázslatot 6. vagy magasabb szintű varázslat hely használatával veted be,
még 1d8 életerő pontot begyógyít varázslatszintenként a varázslat hely 5. szintje felett.

SORTŰZ MEGIDÉZÉSE (CONJURE VOLLEY)
5. szintű idéző mágia aktiválás ideje: 1 akció hatótáv: 150 láb
komponensek: V, S, M (egy darab lőszer vagy dobófegyver) hatóidő: azonnali
Egy darab nem mágikus lőszert tüzelsz egy távolsági fegyverből vagy egy nem mágikus fegyvert dobsz a levegőbe és választasz egy pontot hatótávon belül. Másolatok százai esnek sorozatban felülről, majd eltűnnek. Egy 40 láb sugarú, 20 láb magas hengerben, általad választott középponttal, minden lénynek Ügyesség mentődobást kell dobnia. Sikertelen mentésnél 8d8 károsodást szenved, sikeres mentésnél fele ennyit. A károsodás típusa megegyezik a lőszer vagy a fegyver típusával.

SZÁMŰZŐ CSAPÁS (BANISHING SMITE)
5. szintű védőmágia aktiválás ideje: 1 bónuszakció hatótáv: saját magad komponensek: V
hatóidő: koncentráció, legfeljebb 1 perc
A következő alkalommal, amikor fegyverrel támadsz egy lényt mielőtt véget ér a varázslat, a fegyvered feltöltődik energiával és a támadás extra 5d10 energia sebzést eredményez. Továbbá, ha a támadás után a lény életerő pontja 50-re vagy kevesebbre csökken, akkor száműzöd. Ha célpont egy másik létsíkról származik, mint ahol vagy, a célpont eltűnik és visszatér az otthonába. Ha célpont arról a síkról származik, ahol vagy, a célpont egy védett köztes síkra kerül. Amíg ott van, ártalmatlan. Addig marad ott, amíg véget nem ér a varázslat, ekkor aztán visszatér az eredeti pontra, ahonnan elűzted, vagy a legközelebbi el nem foglalt helyre, ha az foglalt.

SZÖRNY MEGFÉKEZÉSE (HOLD MONSTER)
5. szintű bűbáj
Aktiválás ideje: 1 akció
Hatótáv: 90 láb
Komponensek: V, S, M (egy kicsi, egyenes vasdarab)
Hatóidő: koncentráció, legfeljebb 1 perc
Válassz egy lényt, amit hatótávon belül látsz. A célpontnak sikeres Bölcsesség mentődobást kell végrehajtania, különben megbénul a hatás idejére. A varázslatnak nincs hatása élőhalottakon. Minden forduló végén, a célpont végezhet egy másik Bölcsesség mentődobást. Ha sikeres, a varázslat véget ér.
Magasabb szinteken: ha a varázslatot 6. vagy magasabb szintű varázslathely használatával veted be, célba vehetsz plusz egy lényt varázslatszintenként, a varázslathely 5. szintje felett. A lényeknek 30 lábnál közelebb kell, hogy legyenek egymáshoz, amikor célba veszed őket.

TÁRGYAK ÉLETREKELTÉSE (ANIMATE OBJECTS)
5. szintű átalakító mágia aktiválás ideje: 1 akció hatótáv: 120 láb komponensek: V, S
hatóidő: koncentráció, legfeljebb 1 perc
A parancsodra életre kelnek a tárgyak. Válassz maximum 10 varázstalan tárgyat hatótávon belül, amelyeket nem tart vagy visel magán senki. Közepes nagyságú célpontok 2 tárgynak számítanak, Nagy célpontok 4-nek, Hatalmas célpontok 8-nak. Nem kelthetsz életre Hatalmasnál nagyobb célpontokat. Minden célpont életre kel és az irányításod alá kerül, amíg tart a varázslat, vagy amíg 0-ra nem csökken az életerő pontja.
Bónuszakcióként, mentálisan irányíthatod az így létrehozott lényeket, ha az 500 lábnál közelebb van hozzád (ha többet irányítasz, parancsolhatsz bármelyiknek vagy mindegyiknek egyszerre, ugyanazt a parancsot adva mindnek). Te döntöd el, milyen akciót hajt végre és hova mozdul a következő fordulójában, vagy kiadhatsz egy általános parancsot, mint például őrizni egy konkrét kamrát vagy folyosót. Ha nem adsz parancsot, csak ellenséges lények ellen védi meg magát. Ha kiadsz egy parancsot, a lény azt követi, amíg a feladata el nincs végezve.
STATISZTIKÁK
Méret ÉP VF Támadás Erősség Ügyesség
Apró 20 18 +8 ütni, 1d4 + 4 károsodás 4 18
Kicsi 25 16 +6 ütni, 1d8 + 2 károsodás 6 14
Közepes 40 13 +5 ütni, 2d6 + 1 károsodás 10 12
Nagy 50 10 +6 ütni, 2d10 + 2 károsodás 14 10
Hatalmas 80 10 +8 ütni, 2d12 + 4 károsodás 18 6

Egy életre keltett tárgy Védettségi foka, életerőpontja, támadása, Ereje és Ügyessége a méretétől függ. Állóképessége 10, Intelligenciája és Bölcsessége 3, Karizmája 1. Gyorsasága 30 láb; ha a tárgynak nincs lába vagy egyéb testrésze, amelyet mozgáshoz használhat, a repülési gyorsasága 30 láb és tud lebegni. Ha a tárgy hozzá van kötve egy felülethez vagy nagyobb tárgyhoz, mint például lánc a falhoz, a gyorsasága 0. A vaklátása 30 láb sugarú, azon túl nem érzékel. Amikor az életre keltett tárgy eléri a 0 életerő pontot, visszaalakul eredeti formájába és átveszi a károsodásokat.
Ha egy tárgynak támadást parancsolsz, 5 lábon belül képes egy lénnyel közelharcot létesíteni. Csapótámadást vagy zúzótámadást támadóbónusszal tud végrehajtani, a méretétől függően. A Kalandmester dönthet úgy, hogy egy konkrét tárgy milyen vágó vagy szúró sebzést okozhat az alakjától függően.
Magasabb szinteken: ha egy 6-os vagy magasabb szintű varázslathelyen idézed meg, plusz 2 tárgyat varázsolsz el szintenként a varázslathely 5. szintje felett.

TELEPORT KÖR (TELEPORTATION CIRCLE)
5. szintű idéző mágia
Aktiválás ideje: 1 perc
Hatótáv: 10 láb
Komponensek: V, M (különleges kréták és tinta értékes drágakövekkel töltve, legalább 50 aranypénz értékben, amit a varázslat elemészt) Hatóidő: 1 kör
Ahogy megidézed a varázslatot, egy 10 láb átmérőjű kört rajzolsz a földre pecsétekkel, amik az elhelyezkedésedet egy általad választott, állandó teleportációs körhöz kötik, aminek a pecsét szekvenciáját ismered és ugyanazon a létsíkon van, mint te. Egy ragyogó portál nyílik ki a körben, amit rajzoltál és a következő köröd végéig nyitva marad. Bármely lény, amelyik belép a portálba, azonnal a célpont kör 5 lábas körzetében jelenik meg, vagy a legközelebbi nem foglalt helyen, ha az foglalt.
Számos templom, szövetség és más fontos helyek rendelkeznek berajzolt teleportációs körökkel. Minden ilyen kör tartalmaz egy egyedi pecsét sorozattal – egy sor sajátos mintába rendezett mágikus rúna. Amikor először képes vagy megidézni ezt a varázslatot, megtanulod két helyszín pecsét sorozatát a Materiális Síkon, a KM meghatározása alapján. A kalandjaid során megtanulhatsz további sorozatokat is. Egy új sorozatot 1 perc tanulás után tudod véglegesíteni a memóriádban.
Létrehozhatsz egy állandó teleport kört, ha ugyanazon a helyszínen minden nap 1 éven keresztül megidézed a varázslatot. Amikor így idézed meg a varázslatot, nem kell használnod a kört a teleportáláshoz.

TELEKINÉZIS (TELEKINESIS)
5. szintű átalakító mágia
Aktiválás ideje: 1 akció
Hatótáv: 60 láb
Komponensek: V, S
Hatóidő: koncentráció, legfeljebb 10 perc
Képes leszel mozgatni vagy irányítani lényeket vagy tárgyakat a gondolataid segítségével. Amikor megidézed a varázslatot, és a hatóidő alatt minden körben alkalmazhatod az akaratodat egy lényen vagy tárgyon, amit hatótávon belül látsz, a megfelelő hatást előidézve, a lentiek alapján. Választhatod minden körben ugyanazt a célpontot, vagy választhatsz egy újat bármikor. Ha célpontot váltasz, a korábbi célpont többé nincs a varázslat hatása alatt.
• Lény: Megpróbálhatsz egy Hatalmas vagy kisebb lényt mozgatni. Végezz tulajdonság próbát a varázslat megidéző tulajdonságodat összevetve a lény Erő próbájával. Ha megnyered a versenyt, bármilyen irányban 30 láb távolságra mozgathatod a lényt, felfelé is, de a hatótávon túl nem. A következő köröd végéig, a lény a telekinetikus hatalmad alatt áll. Egy felfelé emelt lény megáll a levegőben. A következő körökben használhatod az akciódat arra, hogy megpróbáld megtartani a telekinetikus erőt, azzal, hogy megismétled a versenyt.
• Tárgy: Megpróbálhatsz egy legfeljebb 1000 font súlyú tárgyat mozgatni. Ha a tárgyat nem viselik, vagy hordják, automatikusan elmozdul 30 lábra bármely irányba, de nem a hatótávon túl. Ha a tárgyat viselik vagy hordják, tulajdonság próbát kell végezned, összevetve a varázslat megidéző tulajdonságodat a lény Erő próbájával. Ha sikeres vagy, elhúzod a tárgyat a lénytől, és hatótávon belül bármely irányba elmozgathatod, maximum 30 láb távolságba. A telekinetikus hatalmaddal megfelelő kontrollt szerezhetsz a tárgyakon, például egy egyszerű eszköz mozgatása, ajtó vagy tároló kinyitása, egy tárgy megszerzése egy nyitott tárolóból, vagy tartalom kiöntése egy fiolából.

TEREMTÉS (CREATION)
5. szintű illúzió aktiválás ideje: 1 perc hatótáv: 30 láb komponensek: V, S, M (egy kis darab anyag egy olyan tárgyból, amit létre akarsz hozni) hatóidő: speciális
Árnyékváros árnyékanyagából a hatókörön belül növényi anyagból készült élettelen tárgyat készítesz: szövetet, kötelet, fadarabot, vagy hasonlót. Ugyanezzel a varázslattal ásványi tárgyakat is készíthetsz, például követ, kristályt vagy fémet. A tárgy nem lehet nagyobb, mint egy 5 láb élű kocka, és az alakjának és az anyagának olyannak kell lennie, amilyet már láttál korábban. A hatóidő a tárgy anyagától függ. Ha a tárgy többféle anyagból áll, a legrövidebb hatóidő érvényes.
Anyag Hatóidő
Növényi anyag 1 nap
Kő vagy kristály 12 óra
Értékes fémek 1 óra
Drágakövek 10 perc
Adamantium vagy mithrill 1 perc
Ezzel a varázslattal létrehozott anyagok használata egy másik varázslat anyagi komponenseként, a varázslat sikertelenségét eredményezi.
Magasabb szinteken: ha a varázslatot 6. vagy magasabb szintű varázslathely használatával veted be, a kocka mérete 5 lábbal nő varázslatszintenként a varázslathely 5. szintje felett.

URALOM SZEMÉLYEK FÖLÖTT (DOMINATE PERSON)
5. szintű bűbáj
Bevetési Idő: 1 cselekvés
Hatótáv: 60 láb (18m)
Komponensek: V, M
Hatóidő: koncentráció, legfeljebb 1 perc
Megpróbálsz megbabonázni egy látható humanoid lényt a hatótávon belül. A célpontnak sikeres Bölcsesség mentődobást kell dobnia, különben elbájoltad a varázslat hatóidejére. Ha te vagy veled barátságos lények küzdenek a célponttal, előny jár a mentődobására.
Amíg a lény el van bájolva, telepatikus kapcsolatban állsz vele, ha ugyanazon a létsíkon tartózkodtok. A telepatikus kapcsolaton keresztül parancsot adhatsz a lénynek, ha eszméletednél vagy (nem kerül cselekvésbe), melynek legjobb képessége szerint engedelmeskedik. Akármilyen egyszerű és általános cselekvést parancsba adhatsz, például: „támadd meg azt a lényt”, „fuss ide”, vagy „hozd ide azt a tárgyat”. Ha a lény teljesítette a parancsodat, és nem kap további utasítást, megvédi magát és próbál életben maradni legjobb képessége szerint.
Cselekvésként teljesen és tökéletesen átveheted az uralmat a lény fölött. A következő köröd végéig a lény csak olyan cselekvést végez, amit te választasz, és nem csinál semmit, amit nem akarsz. Ezalatt használhatod a lény reakcióját, de ehhez a saját reakciódat is el kell használnod.
Ahányszor a célpont megsérül, újabb Bölcsesség mentődobást dobhat a varázslat ellen. Ha a mentő sikeres, a varázslat véget ér.
Magasabb Szinteken. Ha a varázslatot 6. szintű varázslat hely használatával veted be, a hatóideje koncentráció, legfeljebb 10 perc. Ha 7. szintű varázslat helyet használsz, a hatóidő koncentráció, legfeljebb 1 óra. Ha 8. vagy magasabb szintű varázslat helyet használsz, a hatóidő koncentráció, legfeljebb 8 óta.

ÚTNYITÁS (PASSWALL)
5. szintű átalakító mágia Bevetési Idő: 1 cselekvés
Hatótáv: 30 láb (9m)
Komponensek: V, M, A (egy csipet szezámmag)
Hatóidő: 1 óra
A hatótávon belül, egy általad választott, látható ponton egy fa, vakolt vagy kő felületen (például falon, mennyezeten vagy padlón) átjáró jelenik meg. Az átjáró megmarad a hatóidőre. Az átjáró méreteit te határozod meg: legfeljebb 5 láb (1,5m) széles, 8 láb (2,4m) magas, és 20 láb (6m) mély lehet. Az átjáró nem rontja az építmény stabilitását. Amikor az átjáró eltűnik, minden benne lévő lény és tárgyban biztonságosan kikerül belőle a az elvarázsolt felülethez legközelebbi szabad területre.

Ötödik szintű varázslatok

Széthullott birodalom High_God High_God